Lättläst version saknas
Tillbaka

Nu kan Mohammed ge tillbaka

Mohammed Chahin hjälper andra att spela in rap och sång i en professionell studio på Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i Trelleborg.
– SV har ett projekt som heter Ge tillbaka, säger Mohammed. Med hiphop får ungdomar utlopp för sin kreativitet. Det har hjälpt mig och nu vill jag ge tillbaka till andra.

När Mohammed Chahins mamma kom till Sverige från Libanon 1984 var hon med barn. Mohammed föddes i Trelleborg året efter. Pappan, som kommer från Palestina, var redan i Sverige men Mohammed såg honom sällan. Någon familjeidyll blev det aldrig. Mohammed hade en stökig uppväxt tills han en dag insåg att han måste ta itu med sitt liv.

– Den uppväxt jag haft önskar jag inte min värsta fiende, säger Mohammed Chahin, som minns både ingripanden av polis och socialtjänst under de tidiga tonåren.

– När jag var 17 år fick jag en egen lägenhet och hamnade i ett gäng. Gänget var min familj i stället för den familj jag inte hade. Kompisarna var mina bröder.

– Vi hade mycket ilska i oss och gjorde många dumma saker. För min del blev det ungdomsfängelse i två veckor och då insåg jag att jag måste välja väg.

Boxning och skivkontrakt 

Boxningstränare i Trelleborg tog Mohammed under sitt beskydd. Träningen gav utlopp för all frustration samtidigt som han lärde sig att behärska sitt heta temperament.

– Det gick bra för mig i boxning. Jag tränade mycket och vann flera matcher. Jag är stolt över att ha tävlat för Skånelaget och att ha kommit trea i svenska mästerskapen.

När skadorna började komma och han blivit knockad tre gånger var det dags att lägga handskarna på hyllan. Livet hade börjat förändrats för Mohammed.

– Jag har en son som är fem år och han betyder allt.

Under flera år in på 2000-talet jobbade Mohammed som väktare och ordningsvakt och drev nattklubb. Det var en tuff bransch, berättar Mohammed, som 2010 fick chansen till en verklig nystart i livet.

 – Jag fick jobb som elevcoach på Lindängens skola i Malmö. Det blev långa dagar eftersom jag trivdes med arbetet och med ungdomarna. Det var full verksamhet i aktivitetshuset med bland boxning och musik.

– Jag älskar att ge ungdomar eget ansvar, så att de själva gör saker.

En dag sökte Mohammeds gamla sparringpartner upp honom och berättade att Studieförbundet Vuxenskolan (SV) i Trelleborg sökte någon som kunde starta musikprojekt för ungdomar. Mohammed fick jobbet.

– Jag fick ett skivkontrakt med Sony Records när jag och min kompis rappade i ett tv-program. Låten ”Fest hos Abdullah”, en singel som kom 2012, sålde riktigt bra och låg högt på topplistan. Nu är det snart dags att släppa nästa skiva.

13 grupper är i gång

Mohammed Chahin leder projektet Ge tillbaka hos SV Söderslätt som kan följas på Facebook, här. Cirklarna har kommit igång i musikstudion där Mohammed lär ut bland annat inspelningsteknik.

– Det är 13 grupper igång och musikstudion i SVs lokaler utnyttjas så mycket det går. Det är blandade stilar men för min del är det mest hiphopgrupper. De som går i cirklarna får lära sig så mycket att de själva ska kunna sköta studion och i sin tur kunna lära andra. Det är det Ge tillbaka handlar om.

– Det är många som har höga mål med sin musik och därför måste vi kunna erbjuda utrustning och utbildning med kvalitet.

Mohammed, som också pluggar till fritidsledare på Hvilans folkhögskola, blickar tillbaka på sitt liv. Det är svårt att vara sig själv i Trelleborg, säger han.

 – Vi har alla olika kulturer och olika tänkesätt. Det viktiga är att bli accepterad för den man är. Nu har jag hamnat rätt, jag är otrolig lycklig över det. Och mina kompisar i gänget från förr – de är lärare, poliser, målare. Det har gått bra för dem också!

----

Text av Mats Nilsson.

Publicerad i Studieförbundet Vuxenskolans tidning Impuls mars 2016

--