Lättläst version saknas
Tillbaka

Ny musiktävling: Rocka sockorna

Att Rocka sockorna – det vill säga att bära olika strumpor – har blivit en populär företeelse som hyllar människors olikheter. Nu kommer en ny musiktävling på samma tema. Musiker och band i hela Sverige bjuds in att vara med. Kända artister som Sabina Ddumba och Pa Modou Badjie finns i juryn. Bakom tävlingen står Svenska Downföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan.

Idag kickar Rocka sockorna – musiktävlingen igång. Svenska Downföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in band och musiker i hela Sverige att vara med. Bakgrunden är Svenska Downföreningens Rocka sockorna-låt som tog sig in i många människors hjärtan och hjärnor i våras.

Alla band och musiker oavsett genre eller sound kan vara med i den nya Rocka sockorna - tävlingen. I juryn finns bland andra Sabina Ddumba och Pa Modou Badjie. Vinsten är inspelning av låt och video i professionell studio.

– Det gäller att charma eller imponera på juryn med sin egen tolkning av Rocka sockorna-låten. Sedan kan drömmen slå in. Vår originalsång är utgångspunkt men det är helt fritt att välja vilken genre eller sound som helst, i bästa ”Så mycket bättre”-anda, säger Svenska Downföreningens ordförande Veronica Magnusson Hallberg.

Svenska Downföreningen arrangerar tävlingen tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan.

– Vi på Studieförbundet Vuxenskolan tycker att det är en mänsklig rättighet för personer med funktionsnedsättning att synas i det offentliga rummet på lika villkor. Därför är det självklart för oss att hjälpa till och rocka sockor, säger Kjell Stjernholm, utvecklingsledare och samordnare, Studieförbundet Vuxenskolan.

Fakta om Rocka sockorna-tävlingen

Tävlingsbidrag kan skickas in under hela hösten, fram till och med den 17 december.

Alla bidrag publiceras på rockasockorna.se/musiktävling. Här finns också en film om musiktävlingen, samt fullständiga tävlingsvillkor.

Vinnaren presenteras den 1 februari och får sedan spela in sin tolkning med tillhörande musikvideo i professionell studio. Musikvideon lanseras den 1 mars 2018. Det blir också en livespelning för vinnarbandet, på den stora Rocka sockorna-festen på Världskulturmuseet i Göteborg den 18 mars 2018

I juryn:

Sabina Ddumba, artist, aktuell i TV4s Så mycket bättre

Pa Modou Badjie, medlem i gruppen Panetoz och verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan

Klara Lüning, Rocka sockorna-expert från Svenska Downföreningen

Rasmus Wallin, Rocka sockorna-expert från Svenska Downföreningen

Emma Sandanam, textförfattare, som initierade och skrev originallåten ”Rocka sockorna”.

Vad är rocka sockorna?

Att rocka sockorna är enkelt. Det enda du behöver göra är att ta på dig två olika strumpor den 21/3. På så sätt hyllar du olikheter samt slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Men varför rockar vi sockorna just den 21/3? Jo, eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21. Och varför rockar vi just sockor? Jo, för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi alla ”rockar våra kromosomer”. Med kraft och glädje lyfter vi fram våra unika förutsättningar, för att ge samhället en chans att se och stötta utvecklingen av alla människors fulla potential. Läs mer på rockasockorna.se