Lättläst version saknas
Tillbaka

Gertrud Hellbrand får SVs författarpris 2014

Gertrud Hellbrand får Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2014 för sin bok Veterinären, en episkt berättad, klassisk släkthistoria som sträcker sig över sex decennier från 40-talet till våra dagar. 

Gertrud HellbrandGertrud Hellbrand är född 1974 och bosatt på Vikbolandet, Östergötland. Hon har tidigare gett ut romanerna Vinthunden (2004) och Scenario X (2008) och är verksam som skrivarkurslärare på Bona folkhögskola.

Lördag 27:e september kl 11.00 – 12.00 finns möjlighet för media att möta pristagaren i Studieförbundet Vuxenskolans monter C04:02 på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.

Romanen kan läsas som en berättelse om det moderna Sveriges framväxt ur ett landsortsperspektiv, där utvecklingen från ett småskaligt jordbruk mot alltfler stora hästgårdar och ridsportens utveckling till folksport beskrivs. De stora händelserna: den sociala utvecklingen efter andra världskriget, Berlinmurens uppförande och fall, Olof Palmes död och Estoniakatastrofen vävs också in i och bildar bakgrund till familjehistorien.

Veterinären är en språkligt stilsäker bok med psykologisk skärpa. Det är en berättelse som kan uppmuntra till många samtal och diskussioner, både bland unga vuxna och de som varit med under de åren.

Kriterierna för priset är följande:
”Studieförbundet Vuxenskolans författarpris tilldelas en person som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär.” 

Pristagaren utses genom ett nomineringsförfarande och prissumman är 50 000 kronor.