Lättläst version saknas
Tillbaka

Pannacotta med indisk twist vann "Halv åtta hos mig"

Följer ni Halv åtta hos mig? Matlagningsprogrammet som går i TV4. Fyra amatörkockar som inte känner varandra sätts på prov och turas om att bjuda varandra på middag. Häromveckan sändes programmet från Älmhult. Jayasree Alla, cirkelledare hos Studieförbundet Vuxenskolan, stod i centrum och vann den veckan. 

Jayasree Alla arbetar heltid med  HR-frågor på Ikea och är också ledare hos Studieförbundet Vuxenskolan. Matlagningscirklar och pannacotta med indisk twist är hennes specialitet.

Hon  kom till Älmhult i Småland från Vijayawada i Indien för sju år sedan tillsammans med sin man Sridhar. Båda skulle arbeta för Ikea. I familjen finns också två döttrar, Ruvanthika som är elva, och Manika, som är sju.

Hur var det att vara med i TV4 och Halv åtta hos mig?

- Det var jättekul att vara med i programmet, inte alls så skrämmande som det kan se ut. Det var också intressant att se hur det går till bakom kameran och hela produktionen. Jag hade tur att vara dag två, och hade ju haft kamerorna omkring mig hela kvällen innan och träffat alla, så vi var allihop mindre nervösa den dagen. Dessutom var jag ju i min egen hemmamiljö, och också van att laga allt på tre timmar så som jag gör i mina matlagningscirklar jag har. De andra deltagarna var väldigt trevliga och vi har behållit kontakten sedan programmet!

Vad upplevde du som svårast?

- Det var när de skulle filma mig när jag gick och handlade! Jag kände mig konstig när allt folk tittade på mig!

Vad var din favoriträtt den vinnande kvällen?

Pannacotta! Jag lade till en indisk twist för att jag tycker om när smaker från olika länder blandas samman.

Jayasrees recept finns här

När började du laga mat och vad är det du älskar med matlagning?

- Jag började experimentera med mat när jag var ungefär tio år gammal, berättar Jayasree.

 

- Jag väntade tills mina föräldrar begav sig ut, och då provade jag att laga olika maträtter. Då, på den tiden fanns det inget internet, utan jag fick recept från mina grannar och folk i närheten, sedan lade jag till mina egna ingredienser och lekte fram nya smaker. Jag älskar att experimentera med mat! Jag går nästan aldrig efter recept, det är så mycket roligare på det viset. Mina favoritkök är det indiska, och det kinesiska. Förutom detta, så gillar jag verkligen att baka också, men tyvärr så måste jag ju äta upp allt också, om jag bakar för ofta.

Berätta om dina matlagningscirklar och vad man kan förvänta sig av dessa?

- Mitt mål är att visa att indisk mat kan vara smakrik och läcker utan att vara stark och kryddig. Jag gör recepten och vi lagar tre till fyra olika rätter varje gång så vi säkert vet att vi får ut det mesta av varje tillfälle. Jag lär dem också att hantera tiden när de lagar mat på ett bra sätt, och hur de kan göra för att ta fram smaker som de själva tycker om. Studiecirklarna är tvåspråkiga, vi använder svenska och engelska.

Vad är dina planer för framtiden?

- Jag skulle vilja odla mina egna grönsaker och är intresserad av ekologisk mat. Jag har börjat en studiecirkel och ska lära mig mer om detta. Annars vill jag gärna fortsätta att umgås med min familj, experimentera med olika maträtter och smaker och njuta av livet!

Fakta

Vill du laga indisk mat med Jayasree Alla? Nästa cirkel startar den 19/5 i Älmhult.