Lättläst version saknas
Tillbaka

SV först i Sverige med Parkinsondans

Att dans kan vara välgörande för både kropp och själ kan nog de flesta hålla med om. På kulturhuset Spira i Jönköping träffas varje vecka ett gäng danssugna cirkeldeltagare. Gemensamt för dem alla är att de har Parkinsons sjukdom. SV i Jönköping var först i landet med att starta upp denna dansverksamhet.

Dans i grupp för personer med Parkinson startade i New York för drygt tio år sedan. Idag finns dansgrupper i flera länder. Förra hösten startade de första cirklarna i Sverige hos SV i Jönköping tack vare ett samarbete mellan SV, Landstinget i Jönköping och Parkinsonföreningen i Jönköpings län. Cirkeln vänder sig inte bara till personer med Parkinson utan även anhöriga är välkomna.

Rörelseglädje och social gemenskap

Det finns många fördelar med just dans för personer med Parkinson. Det reducerar stelhet, förbättrar balansen, tränar koordination och styrka. Intresset för höstens cirkel har varit stort och flera av dem som deltar var med även i våras.  En förklaring till att så många valt att komma tillbaka är helt enkelt att dansen fått deltagarna att må bättre.

Ida-Klara Johansson, arbetsterapeut och professionell dansare leder cirkeln som startade på nytt i september. Hon upplever att deltagarna trivs.

- De flesta känner att de får både rörelseglädje och social gemenskap på samma gång. Det är som om fokus flyttas från det sjuka till det friska. Genom dansen träffar de samma människor vid flera tillfällen och man lär känna varandra väl, berättar hon. 

Levande musik

Det är tolv deltagare som träffas en gång i veckan i höstens cirkel. De flesta är i åldern 55+ och man ses tio gånger. Alla danser och rörelser är speciellt anpassade för personer med Parkinson och man dansar till levande pianomusik. Det är en fördel eftersom tempot då kan anpassas efter deltagarnas förmåga. Efter en sittande uppvärmning utför man träningen vid en stång och allt avslutas med avslappning.

- Vi prövar många olika rytmer och stilar, till exempel både klassiskt, jazz, vals och marsch, berättar Ida-Klara. Jazz är lite av en favorit med sina medryckande takter, men man märker också att deltagarna njuter när det spelas klassisk musik.

Många som jobbar med denna typ av verksamhet har dubbel kompetens. Ida-Klara är både arbetsterapeut och dansare till yrket. Under sommaren som gått har hon passat på att gå en introduktionskurs för David Leventhal, en av de dansare som en gång var med och startade dans för Parkinsonsjuka i USA.

 -Jag arbetar både med hälsa och dans, säger Ida-Klara. Det kan till exempel innebära att förebygga fall med träning men också att jag får jobba med ren livsglädje!

Informationsdag och lokal workshop

I februari nästa år finns möjlighet för andra SV avdelningar med intresse för Parkinsondans att lära sig mer om verksamheten.

- Den 3 februari kommer vi att ha en informationsdag om Parkinsondans med efterföljande workshop den 4 februari, berättar Lennart Tehage, verksamhetsutvecklare på SV i Jönköping. Inbjudan kommer att gå ut brett och självklart är andra SV avdelningar som tycker det här låter spännande välkomna hit!

 

Foto: Johan Werner Avby