2022-10-24

”Ett pris i nivå med Augustpriset!”

Inga sidospår, inte en massa bikaraktärer, inga metaforer, inga tillbakablickar, ingen undertext. Och inga synonymer. Ett rakt, avskalat, berättande, som ändå måste vara roligt att läsa. Låter det svårt att skriva en bok efter dessa premisser? De flesta författare skulle nog backa för en sådan utmaning, men inte Eli Åhman Owetz som under Bokmässan vann Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2022 för sin bok Sköna Maj.

- Det var min redaktör som presenterade ett förslag till ramhandling: En äldre dam är hos frissan på morgonen, men bussen kommer inte när hon ska hem. Så hon blir kvar på stan, vad kan då hända? Det fick jag hitta på och resultatet blev boken om Maj som på vägen hem träffar sin ungdomskärlek. När hon sent omsider kommer hem gör hon det i en polisbil, säger Eli och ler.


Eli har tidigare arbetat som verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm (endast en i juryn för Lättläst-priset visste om det, men han berättade det inte för de andra) och det var faktiskt här hon kom i kontakt med lättlästgenren första gången. Hon ansvarade för studiecirklar för personer med intellektuell funktionsnedsättning där de läste romaner och faktaböcker på lättläst svenska.

Böcker på lättläst är skrivna för personer som av olika anledningar har svårt att hänga med i vanliga böcker. Det kan handla om att man är dyslektiker, har en intellektuell funktionsnedsättning, har drabbats av utmattningssyndrom, eller har en demenssjukdom. 


Eli som är författare på heltid och skriver feelgood-romaner till vardags, har fått tänka om helt när hon skriver på lättläst, då det är så väsensskilt i sättet att berätta.


- När jag skrev Sköna Maj tänkte jag hela tiden på min mamma, som bodde på demensboende sina sista tio år. Mot slutet fick jag vara extremt kort och koncis när jag berättade saker för henne. Inga långa utläggningar, för då tappade jag henne. 


När frågan kommer om hur högt Eli värderar Lättläst-priset ler hon stort:

- För mig ligger det i nivå med Augustpriset. Jag är så stolt över det.


Foto: Håkan Owetz


Juryns motivering:

Sköna Maj är en underbar bok runt en äldre kvinna som upplever en ovanlig dag på väg hem från frisören. Som läsare rörs och berörs vi av hennes äventyr, och även om det är en klassisk kärlekshistoria, så är den här varianten en vi aldrig läst förut. Det är nya vändningar hela tiden, och många hjärtliga skratt. Språket är rikt, lättillgängligt och omsorgsfullt genomarbetat, med ordval som utmanar läsaren på en överkomlig nivå.På SV Stockholm arbetar vi med lättläst på olika sätt, bland annat samarbetar vi tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län som arrangerar cirklar med lättläst för personer med Afasi. Vill du veta mer om deras verksamhet kontakta Margareta Forselius på: margareta.forselius@afasicenter.se