Lättläst version saknas
Tillbaka

Hela landet går skrivarkurs i Stockholm

Med pandemin blev distans det nya normala. Nu går hela Sverige skrivarkurs – i Stockholm.
- För mig är det helt perfekt! Det hade varit svårare att gå en kurs här i stan då bussförbindelser saknas kvällstid, säger Sollefteåbon Elisabeth Carlsson. 

Elisabeth Carlsson gick under våren 2021 distanskursen ”Att skriva om sitt liv”. Sex deltagare från Höör i söder till Sollefteå i norr skrev och diskuterade varandras texter under ledning av kursledaren Åke Sandahl. Träffarna hölls på Zoom.

- Jag tycker att det fungerade över förväntan. Alla deltagare har kunnat prata utan att bli avbrutna och Zoom har för det mesta fungerat bra, säger Elisabeth.

Det som förstås skiljer en distanskurs från en kurs där alla träffas i en lokal är att man bara möts via en skärm. Men Elisabeth tycker ändå att gruppen lärde känna varandra på ett bra sätt. 

- Till viss del besökte vi ju varandra i våra hem! Och även om vi bara såg en ytterst liten del av bostaden så uppkom kommentarer om tavlor och annat som kunde skymtas.

Och skrivarkursen har gett mersmak. 

- Jag vill mycket gärna delta i fler distanskurser. De flesta i vår kurs ville fortsätta om det blir fler skrivarkurser ledda av Åke, säger Elisabeth. 

Och kursledaren Åke Sandahl tycker att skrivkurser egentligen passar rätt bra att köra på distans.

- En stor del av kursen sitter man ändå på sin kammare och skriver eller läser de andra deltagarnas texter. 

Han var lite orolig att kursdeltagarna skulle bli trötta. Men med en paus i mitten av träffen har det fungerat bra.

- Man kanske hämtar en kopp kaffe och kommer tillbaka och pratar bort en stund precis som vanligt, säger Åke.

Annika Nasiell har varit ledare för tre distanskurser i ”Att skriva barnbok”. 

- Det är roligare att ha kurser irl (in real life), men efter tre zoomkurser tycker jag att det fungerar fint och att man lär känna varandra hyfsat bra. Skillnaden är att jag som ledare får lägga mer krut mellan gångerna, ge mer feedback.

Nu under våren kan skrivsugna från norr till söder fortsätta gå kurs hos Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm, både på distans och med fysiska träffar. 

- Vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda bådadera och vet att bredden i kursutbudet uppskattas, säger Katarina Tängermark, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm. 

Alla vårens skrivkurser hittar du här!

På bild från vänster: Elisabeth Carlsson, Annika Nasiell och Åke Sandahl.