Lättläst version saknas
Tillbaka

Hon skapar magi med nålen

Den textila formgivaren och stipendiaten Maria Gullberg håller kurs i virkad mönstermagi.
- Sedan ett par år tillbaka är det mormorsrutan som har sporrat mig!

Vår populära kursledare Maria Gullberg tilldelades under hösten Barbro Wingstrands stipendium på 100 000 kr med motiveringen ”för sitt mångåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Hon har visat hur en handarbetsteknik som saknade status hade potential att utvecklas på ett konstnärligt och formmässigt intressant sätt.”

- För mig personligen är det oerhört ärofyllt och en stor eloge att få det här stipendiet och inte minst för virkningen som teknik. Jag känner mig stolt över att ha fått möjligheten att sätta virkning i fokus i textila sammanhang. Det är många som jag skulle vilja tacka för all kredit, uppmuntran och samarbete genom åren! Säger Maria Gullberg om stipendiet.

Examensarbete i virkning
Att Maria började utveckla ett intresse för virkning startade på allvar när hon gjorde sitt examensarbete på Konstfack i virkning 1989. Hon har därefter ägnat sig åt att utveckla virkningen med nya tekniker och hennes signatur är ett stramt grafiskt formspråk.

Virka tillsammans med Maria
På vår kurs Virkad mönstermagi som vi håller tillsammans med Slöjd Sthlm utforskar Maria Gullberg virkningens möjligheter med utgångspunkt i mormorsrutan. Hon visar hur du med hjälp av virkade rutor kan skapa spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet.

- Mitt förhållningssätt till virkningen har förändrats genom åren på så sätt att jag hela tiden hittar nya utmaningar som driver mig framåt för att finna nya sätt att utveckla en teknik. Sedan ett par år tillbaka är det mormorsrutan som har sporrat mig!

Läs mer om kursen virkad mönstermagi här!

Foto av Maria: Thomas Harrysson
Foto av mönster: Maria Gullberg
Text: källa: Hemslöjden, textbearbetning: Cecilia Wihlborg