Lättläst version saknas
Tillbaka

Spela saxofon i vår

Hallå där Johannes Gammelgard Lauritsen, kursledare för den nya kursen Saxofon!

När man lärde sig spela blockflöjt var det Köp varm korv man fick lära sig först. Vilken låt är första låten på saxofon?
Jag är uppvuxen i Danmark, och även om jag både spelat blockflöjt, och min första saxbok var den svenska ”Saxofonen och jag”, känner jag inte till ”Köp varm korv”. Den måste jag lära mig! I Danmark heter första låten med bara tre toner ”Stille nu”.

Vad hinner man lära sig på grundkursen?
Vi börjar med hur man sätter ihop saxen. Sen jobbar vi med instrumentets grepp och toner, grundläggande notläsning och såklart en massa välkända låtar.

Kursdeltagarna måste ha med egen saxofon. Ditt tips på var man får tag i en billig saxofon?
Det är bra att börja med att hyra en sax. Jag vet att vissa musikaffärer hyr ut instrument, och när du sen förälskat dig i saxofonen och vill köpa ditt eget instrument, får du rabatt på priset. Smart va?

Vad fick dig att börja spela saxofon?
Jag blev bekant med saxofonen redan som 4-åring när hyresgästen i mitt barndomshem spelade saxofon för mig på min födelsedag. Men jag började inte spela själv förrän jag kom in på musikskolan i tredje klass.

Vilken musikgenre spelar du själv helst på saxofon?
Jag spelar mest jazz och egenskriven musik, som rör sig mellan jazz och vistradition. En av mina svenska favoritlåtar är Idas sommarvisa.

Läs mer om Saxofon-kursen som start den 30 januari!