2023-03-11

May Strandberg - cirkelledare i Östhammar

Vi fick en pratstund med May Strandberg som är cirkelledare i Konstföreningen Fröja i Östhammar och tog chansen att ställa några frågor.

Berätta lite om din bakgrund

- Ett av mina första arbeten var inom Studieförbundet Vuxenskolan. Detta var redan i slutet av 1970-talet, då jag var bitr distriktstudieledare inom SV Skaraborg. Allt sedan dess har folkbildningen stått mig nära, såväl i arbetet som konsumentrådgivare, som i olika föreningar jag varit aktiv i.


Hur kommer det sig att du blev cirkelledare i din förening?

- Det var inget självändamål att just jag skulle bli den sammanhållande länken i vår konstcirkel, men tar man initiativ till en aktivitet blir det lätt så. Konstföreningen Fröja har drygt 150 medlemmar. Vi driver ett konstgalleri centralt i Östhammar, Galleri Fröja. Vi arrangerar resor, konstsamtal, föreläsningar och ett uppskattat konstlotteri. Konstbildning är ett av föreningens mål och då känns studiecirkeln som ett självklart komplement till övriga aktiviteter.


Berätta lite om cirkeln du leder

- Under vår första cirkel provade vi oss fram genom att samla fakta och lära av varandra om aktuella konstnärer runt sekelskiftet 1800-1900, parallellt med att träna på att titta på konst enligt en enkel modell: ”Vilken känsla har du efter att ha betraktat bilden? Vad i kompositionen berörde dig? Vilken tanke dröjer sig kvar inom dig”?

I vår nuvarande cirkel, utökad med fler deltagare, har vi fortsatt att dela kunskap om olika mästerverk, utifrån Antikrundans konstexpert Claes Mosers ranking av konsthistoriens tio mest betydelsefulla målningar. Vi bedriver det som en kamratcirkel där var och en ansvarar för ett verk, som vi närstuderar.


Föreningens höstresa går till Oslo. Förhoppningsvis kan vi starta flera cirklar för att lära mer om det norska konstlivet inför våra inbokade besök.


Vad är det bästa med att vara aktiv inom folkbildningen?

- Folkbildning för mig är enkelhet, ansvar och utveckling. Alla inkluderas, oavsett bakgrund, när var och en bidrar till resultatet. Att dessutom kunna påverka allt ifrån ämne, omfattning, innehåll och tid – är inte det fantastiskt?