Viktigt att dela med sig av sina kunskaper

Man måste ha tålamod med tekniken. Så säger Jane Jonasson som leder studiecirklar om teknik. Även integration ligger henne varmt om hjärtat.

-Jag har alltid varit intresserad av teknik. Och för mig är det viktigt att dela med mig av mina kunskaper till andra, säger Jane Jonasson, som leder studiecirklar i integration, smartphones, surfplattor och data för SV Blekinge.
I integrationscirkeln ligger fokus på svenska. -När deltagarna har lärt sig att kommunicera visar jag dem hur man hittar information på nätet som kan vara nyttig när man har kommit till ett nytt land, säger hon.


Öppnar dörren

Målgruppen för integrationscirkeln är i första hand nyanlända men Jane har valt att inte stänga dörren för någon. Alla som vill lära sig svenska är välkomna. Cirkeln har många praktiska inslag: -Vi brukar promenera i omgivningarna och prata om vad vi ser. Ibland lagar vi mat och bakar. Att handla tillsammans är ett utmärks sätt för deltagarna att lära sig namnen på olika ingredienser och matvaror. Och i köket lär de sig vad köksredskapen heter, säger Jane.

-Då och då bjuder vi in gäster till studiecirkeln. En gång kom två killar som sjöng svenska visor och berättade om musiken.

 

Samarbetar med föreningslivet

Snart kommer Jane börja leda cirklar för barn och deras föräldrar. Det är inom ramen för projektet: ”Barn i väntan och Barn i start”, som startades av föreningen Tandem och som nu genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Cirklarna vänder sig till barn som har fått uppehållstillstånd och barn som väntar på uppehållstillstånd. Fokus ligger på barnens egna känslor. Föräldrarna får lära sig svenska.
 

De första cirklarna som Jane ledde för Studieförbundet Vuxenskolan var inom data. När det blev modernt med surfplattor breddade hon cirkelverksamheten.

-Många människor hänger inte med i teknikutvecklingen. Det handlar om att få dem att övervinna sin teknikrädsla.
 

-I början av en ny cirkel får gruppen lägga fram sina önskemål. När jag vet mer om deltagarnas intressen visar jag dem tekniska verktyg som kan underlätta för dem att utveckla sina intressen. Det kan handla om videosamtal, sociala medier, YouTube eller appar, säger hon.
 

Janes cirklar är populära. Det som driver henne är att få gruppen att känna gemenskap och engagemang. Hennes ledord är: ”Man måste ha tålamod med tekniken”.

 

Text: Maria Ortler