Dans med Luleå Hembygdsgilles Herrskapsdansare

Information

Populära sällskapsdanser från 1700-talets Norrbotten, uppvisning och prova-på,
under ledning av Elisabet och Bengt Martinsson.


I detta program får vi stifta bekantskap med sällskapsdanser från 1700-talet. Publiken kommer både att få se danser dansas men också få tillfälle att prova på någon enklare form, detta till levande musik. Fokus kommer ligga på danser ur Lars Salomon Engelmarks notbok från 1793, en bok som nu finns bevarad i Norrbottens museums arkiv i Luleå och som bl. a innehåller noter och dansbeskrivningar till olika populära sällskapsdanser som sannolikt dansades runt om i norra Sverige på 1700-talet, kanske även i Öjebyn!

Medverkar gör dansare från Luleå Hembygdsgilles Herrskapsdansare samt musikerna i Ensemble Zellbell. Välkommen att se, uppleva, testa och låta dig förföras in i 1700-talsdansens historiska vindlingar!

Luleå Hembygdsgilles Herrskapsdansare
Luleå Hembygdsgilles Herrskapsdansare består av ca 25 dansare från Luleå med omnejd. Långsiktigt vill de lyfta fram den borgerliga danskultur som funnits före och runt sekelskiftet 1800 i Europa, Norden och Sverige, med utgångspunkt ”Översta Norrland”, i första hand med de danser som finns beskrivna i Norrbottens-prästen Lars Salomon Engelmarks notbok från 1793.

De försöker göra detta kulturarv tillgängligt genom att skapa korta och långa akter av danshistoria, där de binder ihop danserna historiskt och geografiskt med olika platser och händelser i vår region.

Solanderföreningen
Solanderföreningen bildades år 1999 för att hedra minnet av Linnélärjungen, botanisten och världsomseglaren Daniel Solander.
Läs mer om Solanderföreningen på deras Facebooksida.

Öjeby kyrka
Öjeby kyrka är församlingskyrka i Piteå församling, Luleå stift, och har tidigare varit Piteå landsförsamlings huvudkyrka.
Altaruppsatsen är placerad i ett av hörnen i korsets mitt. Öjeby kyrka är en korskyrka vars äldsta delar tillkom omkring år 1500. Väggarna är byggda av gråsten med inslag av tegel. Fasader och innerväggar är vitputsade. Altaret är sedan 1811 placerat i korsets mitt, i hörnet mellan de östra och södra korsarmarna. Mitt emot den återfinns predikstolen. Öjeby kyrka är idag den enda kyrkan i Sverige med detta "centralaltarmotiv". Fristående från kyrkan finns ett klocktorn murat av gråsten.
Kyrkan är handikappanpassad och det finns fria parkeringar nära kyrkan tillgängliga.

Övrigt
Våra ledare har ledarutbildning och vi använder oss av studiecirkelns pedagogik.
Vi förbehåller oss rätten att ändra startdatum på arrangemanget vid för få anmälda deltagare.

Detta arrangemang genomförs i samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan Piteå och Solanderföreningen.

Bra att veta
Du behöver inte anmäla dig till konserten, drop-in gäller.

Har du frågor kontakta oss.
Adresser och telefonnummer hittar du här.

Startdatum:

2024-08-24

Tid:

18:00 - 18:45

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Lör

Arrangemangsnr:

85243

Plats:

Öjeby kyrka Affärsgatan 94331 Öjebyn

Kostnadsfri

Anmälan

Se informationstext.

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Norrbotten