Bakning i veldeldad stenugn

Information

I denna kurs lär du dig moment som ingår är t ex att elda i ugnen, sätta deg, göra i ordning bakbord och lavar och till sist att baka brödkakorna.

Vi börjar dagen med att elda upp ugnen, hämta vatten och sätta degen. Under tiden degen jäser gör vi i ordning bakbord och lavar, rakar glöden åt sidan och tvättar ur ugnen så att själva baket kan börja. Vi tar upp degen på bakbordet, knådar den och gör små ämnen som kavlas ut på bakspade, naggas och läggs på jäsning. När jäsningen är klar naggas kakorna igen och brödkakorna skjutsas in i den varma ugnen. De är klara efter några minuter och läggs sedan att svalna på lavar. Dagen avslutas med lättare städning inför nästa dags bak.

Söndagen är en upprepning av första dagen och då gör kursdeltagarna alla moment själva med hjälp av kursledarna.

Lördagens kakor tillfaller Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening och söndagens kakor kursdeltagarna. Efter avslutad kurs bör du själv kunna sköta och baka i en vedeldad bakugn. Bakproceduren med att sätta deg, jäsning och eldning av ugn gås igenom flera gånger under kursen.

Om du vill vara med i Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening och exempelvis engagera dig i brödbaket i bakstugan på Nääs är du varmt välkommen att kontakta föreningen genom att skicka ett mail till Gunilla Stenvall på adress g.stenvall@gmail.com. Du kan läsa mer om föreningen på hemsidan www.skallsjo-naas.se.

Kursen anordnas i samarbete med Slöjd & Byggnadsvård.

Kursledare
Kursledare är medlemmar i Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening som sedan många år arrenderar den gamla bakstugan på Nääs. Varje år har de ett antal bakdagar då möjlighet finns att komma in och titta och köpa de fantastiskt goda kakorna eller hjälpa till med att baka.

Presentkort
Betalar du med presentkort? I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta!

Äta
På grund av passning av baket så kan inte kursen äta lunch på Nääs restaurang som brukligt är utan kursdeltagarna får avnjuta de nygräddade brödkakorna när de är klara.
Ta med egen matsäck med lunch och dryck. När brödkakorna är klara serverar kursledarna smör och ost i bakstugan men ingen dryck.

Tag med
Förkläde, snibb för håret, träskor, en varm tröja (det kan vara kallt på morgonen innan ugnen är varm), kaffe eller annan dryck samt en smörgås till förmiddagen om man så vill. Det kan också vara bra att ta med sig ett anteckningsblock och en kamera så du kan dokumentera de olika momenten.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar kl 9.

Kommer du med bil? Då gäller följande: Parkeringen sker vid märkt betalparkering på de grusade parkeringarna på Seminarieområdet - följ skyltning.
Från och med augusti 2021 betalas eventuell parkering av deltagaren. Du betalar i parkeringsautomat med kort eller med appen EasyPark (område 6459).

För resa kollektivt till Nääs, vänligen se: www.vasttrafik.se

När, var och hur?
Datum: 14-15 september
Tid: Lördag och söndag 9-15 obs tiden!
Kursledare: Skallsjö-Nääs hemslöjdsförening
Avgift: 1200 kr
Plats: Bakstugan, Nääs

Ledarna kommer från Skallsjö-Nääs hemslöjdsförening.

Betalar du med presentkort?
I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

Mer info finner du här

Startdatum:

2024-09-14

Tid:

09:00 - 15:00

Antal tillfällen:

2

Veckodag:

Lör Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

53356

Plats:

Nääs bakstuga Bakstugan 44892 Floda

1 200 SEK

Fullbokat! Anmäl dig till en reservplats

Det är tyvärr fullbokat just nu men du kan anmäla dig som reserv och får då ett meddelande från SV om det blir en plats ledig