Funktionsrätt - Cirklar för alla!

En av våra viktigaste målgrupper är individer inom området funktionsrätt. Det handlar om personer som lever med olika fysiska och eller psykiska funktionsvariationer eller funktionshinder. För dem och deras anhöriga bedriver vi en bred folkbildningsverksamhet runtom i Blekinges län med studiecirklar, kurser, kultur och föreningsliv.

Olika verksamheten som ska göra det möjligt för dessa personer att, utifrån sig själva, delta eller arrangera egen verksamhet inom en mängd olika ämnen, några exempel finns presenterade nedan: 

  • Anhörigträffar
  • Min säkehet 
  • Berättarverkstad De Luxe
  • Du äger ditt ja och ditt nej!
  • Cirklar för livet
  • Psykisk hälsa
  • Temadagar och temakvällar


Läs mer i vår broschyr - Cirklar för alla! 


Vi samarbetar med flera intresseorganisationer eller olika myndigheter såsom t.ex. FUB, Hjärnkoll, NSPH, Parkinsons föreningen, Demensföreningen, Länsstyrelse, Kommun och Region.


Vill du veta mer om denna verksamhet? Välkommen att kontakta oss!

Laila Johansson - 0457-752 92, laila.johansson@sv.se

Kurs eller studiecirkel

Ibland kallar vi det för kurs och ibland kallar vi det för studiecirkel. Vad är egentligen skillnaden?


Studiecirkeln har en speciell pedagogisk form. I en studiecirkel träffas man i små grupper för att lära sig något tillsammans. Det är det egna intresset och den fria viljan som är grunden för studiecirkeln. Hela gruppen, ledaren och deltagarna bidrar med sin kunskap, sin nyfikenhet, sina erfarenheter och frågor för att påverka inriktning och resultat i cirkeln. Vi väljer ibland att kalla det kurs istället för studiecirkel.

Psykiatriveckan byter namn till "Ett Blekinge för hälsa”

I år tar ett nytt namn plats i Blekinges hälsoagenda när Psykiatriveckan byter namn till "Ett Blekinge för hälsa". Denna förändring öppnar upp för en bredare syn på hälsa och välmående, där både den fysiska och psykiska hälsan står i fokus för att uppnå välbefinnande. Trots namnbytet kommer arrangemanget fortsatt att hållas traditionsenligt i oktober, med en mängd gratisaktiviteter tillgängliga för alla.


Fysisk och psykisk hälsa hör ihop

Sedan 2011 har Psykiatriveckan varit en viktig plattform för att lyfta fram psykisk hälsa. Framöver kommer aktiviteterna och föreläsningarna att ännu tydligare visa på vikten av att betrakta kroppen som en helhet för att främja en god psykisk hälsa. Här varvas verktyg och tips för att rusta sin mentala hälsa med faktorer som också rustar oss i vardagen, exempelvis regelbunden motion, återhämtning och näringsrik kost.


Spännande program vid årets upplaga

Årets arrangemang sker 5- 13 oktober med syfte att väcka samtal och handling kring psykisk hälsa i regionen. Under dessa nio dagar kommer en mångfald av aktiviteter att äga rum, både fysiskt och digitalt, över hela Blekinge. Allt är kostnadsfritt och öppet för alla som önskar delta.

Redan nu har två föreläsare bokats inför evenemanget. Åsa Vikman, känd för att driva Instagramkontot @orkidéebarnsverige, kommer att föreläsa om högkänslighet och psykisk hälsa den 8–9 oktober. Dessutom kommer Pa Modou Badjie, känd som sångare i Panetoz, att leverera en digital föreläsning som inspirerar och engagerar unga människor under hela veckan.


Ett Blekinge för hälsa arrangeras av Region Blekinge tillsammans med kommunerna i länet, Hjärnkoll Blekinge, Samverkan för psykisk hälsa i Blekinge (NSPH Blekinge) samt Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge.


Arrangörerna är i full gång med att planera fler aktiviteter som ska pågå under veckan så håll utkik när fler programpunkter släpps innan sommaren.

Är du biten som saknas i vårt pussel?

Vill du bli cirkelledare eller volontär?

SV Blekinge söker hela tiden efter nya ledare som är engagerade, kompetenta för att utöka och förnya vårt utbud. Har du ett specialintresse som du vill lära ut till andra eller du kanske känner att du vill göra skillnad på andra sätt genom att ställa upp som volontär? Som ledare har du en viktig roll hos oss. Du blir vårt ansikte utåt och därför satsar vi våra resurser på dig! Vi erbjuder en grundläggande utbildning där du får kunskaper i gruppdynamik, pedagogik och konsten att leda en grupp. Ledarskapsutbildningen ger dig dessutom möjlighet att lära känna andra studiecirkelledare som är aktiva hos oss.


Vi söker också ledare till distanskurser

Nu vill vi utöka vårt utbud genom att erbjuda distanskurser, där ledaren och deltagarna har kommunikation via digitala plattformar. Nu söker vi kursledare som är intresserade av att vara med och bygga upp den verksamheten. Som kursledare ansvarar du för att ta fram innehållet och leda träffarna. Du får stöd av våra verksamhetsutvecklare och tillgång till olika digitala verktyg som ka hjälpa dig skapa en bättre kurs. Vi söker dig som vill lära ut dina kunskaper till andra.


Vi ser att du:

  • Har dokumenterad erfarenhet av det ämne du vill hålla en kurs i. 
  • Har intresse för att lära ut dina kunskaper och trivas att tala inför andra.  
  • Är en van datoranvändare.


Vart du bor spelar ingen roll, så länge du har tillgång till dator och Internetanslutning.

Vi erbjuder timlön för de kurser du genomför!

Gör skillnad genom att ställa upp som volontär! 


Skaparkraft

Vill du bli en del i Röda Korsets besöksverksamhet och glädja våra äldre?

I maj startar vi en ny och spännande form av studiecirkel. Varannan vecka träffas ni tillsammans med andra ledare och delar hantverksidéer och inspiration med varandra. Ni förbereder er också inför kommande träff med er grupp med äldre.

Varannan vecka träffar du en mindre grupp äldre (3-4 pers) på ett av kommunens boende där ni tillsammans gör ett enkelt hantverk och fikar tillsammans. Studiecirkeln är utan kostnad och du kommer att erbjudas ytterligare inspiration från andra erfarna cirkelledare/slöjdare inom hantverk.


Läskraft 

Högläsning är en uppskattad aktivitet som skapar samvaro, samtal och stimulans.

Att läsa är ett sätt att skaffa sig information men det handlar lika mycket om att få upplevelser och att lära känna andra människors villkor och vardag. Åldrandet innebär ofta att syn och hörsel försämras eller du kanske får svårt med minnesfunktionen. Våra ideellt arbetande volontärer och högläsare upplever det som mycket givande och de beskriver hur glada och tillfreds de känner sig efter högläsningsstunden.- Att göra något för andra, det är en glädje för oss alla! 


I projektet Läskraft samarbetar vi med bl a Kommunerna, Biblioteken, Röda Korset och Demensföreningen.


Vill du veta mer om någon av verksamheterna ovan? Hör av dig till oss på SV, kontaktuppgifter ser du längst upp på denna sida.

Anhörigverksamhet

Du som vårdar/stödjer en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har funktionsnedsättning, kan behöva lite egen tid ibland. SV i samarbete med Ronneby kommuns anhörigstöd bjuder in till ett antal träffar, där du har möjligheten att möta andra i liknande situation som du själv.


Är du intresserad är du Hjärtligt Välkommen att anmäla dig till någon av nedan träffar!

 

Ronneby

SVs kontor i Ronneby, Västra Torggatan 7.

Anmäl dig till:

Laila Johansson SV Blekinge 0457-752 92 laila.johansson@sv.se

Ania Henriksson 0457-61 77 76 ania.henriksson@ronneby.se


Karlshamn

Mötesplats Karlshamn, Regeringsgatan 46 (Björnabacken).

Anmäl dig till:

Laila Johansson SV Blekinge 0457-752 92 eller laila.johansson@sv.se

Bert Bengtsson Karlshamns kommun 0454-56 33 37 eller bert.bengtsson@karlshamn.se


Olofström

SVs kontor i Olofström, Östra Storgatan 34

Anmäl dig till:

Marie Olofsson 072-179 00 12 marie.olofsson@olofstrom.se


Övrig verksamhet

Är du anhörig, närstående, personal eller bara intresserad av att få kunskap och vill lära dig mer om en viss sjukdom eller funktionsnedsättning? Då är du välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper till att skapa olika samtalsgrupper. Genom att träffa andra i samma situation kan du få större trygghet och stöd från andra. Grupperna avger tystnadslöfte.

Funkisfilm

Funkisfilm är en grupp personer med olika funktionsnedsättningar. Alla i gruppen har ett gemensamt intresse, film och skapande. De gör sina fantasier verkliga genom att själva tillverka rekvisita, skriva manus och spela in film. När inspelningen är klar hjälps deltagarna åt att redigera, klippa och klistra så att deras filmer blir till proffsiga kortfilmer. 


Vill du vara med och skapa film tillsammans med oss? Skicka då ett mail till blekinge@sv.se


Läs mer om Funkisfilm på deras Facebooksida!

Medi@Boom

Medi@Boom- En fantastisk tidning!

  • Vi är 12 reportrar som gör en tidning. Vi har olika funktionsvariationer.
  • Vi är ett härligt gäng.
  • Vi gör reportage om allt möjligt, kändisar och och icke kändisar.
  • Vi skriver om det mesta, från stort till smått.
  • Vi vågar också testa allt, från provsmakning till träningspass.
  • Vi skriver våra egna spalter och våra egna texter.


De bästa intervjuerna vi har gjort är Kungen, Smokie och Slade. De bästa framöver är Davin Beckhamn och kungahuset.


Det allra bästa med Medi@Boom är att vi har så bra sammanhållning, vi är kompisar och vi tar hand om varandra.

Musikverksamhet

Minnas med musiken - Med musiken som redskap väcks minnena till liv. Vi lyssnar sjunger och prata om de minnen som väcks just för stunden.

 

Sång och musik i grupp - Musiken ger oss en speciell gemenskap där ålder, kön, funktionsvariation inte spelar någon roll. Vi bestämmer tillsammans vilka låtar som ska sjungas och prata om de känslor som kommer till oss.

 

Musikunderhållning - SV Blekinge har flera duktiga musiker anställda. Önskar ni underhållning till födelsedagen, fredagsmyset eller dyl. Hör av er så kan vi förmedla kontakten.

Digital verksamhet

SV Blekinge genomför många digitala musikspelningar och högläsningar, främst för att nå ut till alla våra äldreboenden och andra som är intresserade.


Du hittar alla arrangemang på vår facebooksida, www.facebook.com/svblekinge


Du kan också besöka vår sida på Youtube där du hittar flertalet av arrangemangen, https://www.youtube.com/channel/UC1WlXFlno199hx8zLTOqeLg

Läskraft

Högläsning för personer med demens.


Högläsning är en uppskattad aktivitet som skapar samvaro, samtal och stimulans. Att läsa är ett sätt att skaffa sig information men det handlar lika mycket om att få upplevelser och att lära känna andra människors villkor och vardag. Åldrandet innebär ofta att syn och hörsel försämras.


Våra ideellt arbetande högläsare upplever det som mycket givande och de beskriver hur glada och tillfreds de känner sig efter högläsningsstunden. Att göra något för andra - det är en glädje för oss alla.


I projektet Läskraft samarbetar vi med bl a Kommunerna, Biblioteken, Röda Korset och Demensföreningen.

Skaparkraft

Är du intresserad av hantverk?

Vill du bli en del i Röda Korsets besöksverksamhet och glädja våra äldre?


I maj startar vi en ny och spännande form av studiecirkel. Varannan vecka träffas ni tillsammans med andra ledare och delar hantverksidéer och inspiration med varandra. Ni förbereder er också inför kommande träff med er grupp med äldre.

Varannan vecka träffar du en mindre grupp äldre (3-4 pers) på ett av kommunens boende där ni tillsammans gör ett enkelt hantverk och fikar tillsammans.


Studiecirkeln är utan kostnad och du kommer att erbjudas ytterligare inspiration från andra erfarna cirkelledare/slöjdare inom hantverk.

Anmäl ditt intresse till: besok.karlskrona@redcross.se eller laila.johansson@sv.se