Lättläst version saknas
Tillbaka

En vecka fri från våld

Blekinge fritt från våld 2022

Bakgrund

Blekinge län bedriver ett kommunövergripande preventionsarbete i samband med en vecka fri från våld tillsammans med länets kommuner, kvinnojourer, tjej- och ungdomsjourer, Rädda Barnen, Polisen, NSPH Blekinge, Länsstyrelsen Blekinge, Region Blekinge, Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge. En vecka fritt från våld är en återkommande kampanjvecka som belyser mäns våld mot kvinnor med målsättningen om ett Blekinge fritt från våld. En aktivitet inom ramen för prevention är kunskapshöjande insatser för alla årskurs 9 elever samt vårdnadshavare i länets kommuner.

Vecka 47 och 48 arrangeras totalt nio föreläsningar där sju av de är för samtliga årskurs 9 elever samt två föreläsning för vårdnadshavare. Föreläsare med specialkompetens från Juventas Ungdomsjour föreläser om våld i ungas relationer, vikten av porrkritik och samtycke och ger konkreta tips till både elever och vårdnadshavare.

Statistik & information inför pressträffen 14/11

Digitala föreläsningar vecka 47 
Tisdag 22/11 kl 19:00-20:30 - anmäl dig här
Torsdag 24/11 kl 19:00-20:30 - anmäl dig här

Titel: Våld i ungas relationer

En föreläsning om vad våld i ungas relationer är och hur vanligt det är, vilka varningstecken är bra att känna till och vad kan du som förälder göra för att förebygga, upptäcka och hjälpa din ungdom.
Målgrupp: Föräldrar och pedagoger

Föreläsningar vecka 48
för alla årskurs 9 i Blekinge (anmälan sker genom skolan)

Titel: Relationer, porr och samtycke

En föreläsning om relationer. Vad är en schysst relation och hur ser en relation som innehåller våld ut? Vi pratar om svartsjuka och kontroll, är det ok att hålla koll på sin partner och när vet man att man har gått över gränsen? Vi kommer också prata och om porr, myter om porr och vad skillnaden mellan porr och sex är och varför det är viktigt med samtycke.
Målgrupp: Elever

Föreläsare

Katarina Carlie, är hälsovetare och sakkuning i preventivt arbete. Katarina har arbetat med de akuta konsekvenserna av mäns våld mot kvinnor sen 2018. Idag arbetar hon som kurator där hon möter barn och ungdomar, leder det våldsförebyggande arbetet och utvecklar metodmaterial för skolor.

Jesscia Ortiz, är samhällsvetare med flera års erfarenhet av att arbeta med unga i både Sverige och utomlands. Idag leder hon det operativa arbetet i föreningen där hon arbetar med personalfrågor, arbetar opinionsbildande samt med verksamhetsutveckling.

Tillsammans utformar de föreläsningar och utbildningsmaterial för målgrupp, yrkesverksamma, idrottsföreningar, myndigheter, företag och andra uppdragsgivare.

Om Juventas ungdomsjour
Juventas Ungdomsjour ingår i en unik förening som heter Södertäljejourerna som arbetar tillsammans med Kvinnojouren Annfrid och Brottsofferjouren i Södertälje. Föreningen arbetar med stöd, skydd, prevention och opinionsbildning och delar visionen om ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld. Juventas Ungdomsjour riktar sig till ungdomar mellan 13 - 21 år oavsett könsidentitet i Södertälje och erbjuder kuratorssamtal, stödchatt samt mentorskap. Juventas ungdomsjour bedriver även ett preventivt arbete i skolor , fritidsgårdar, idrottsföreningar och utbildar yrkesverksamma som möter målgruppen

Ljusmanifestation mot våld mot kvinnor

Karlskrona

Var tredje vecka i Sverige dödas en kvinna i nära relation, dagligen utsätts främst kvinnor och barn för våld i nära relation. Våldet kan uttryckas på olika vis men skadar alltid. Kom och visa ditt motstånd , tänd ett ljus, sitt en stund i stillhet, få möjlighet att samtala med representanter från kommun och olika organisationer.

Karlskrona kvinnojour, Karlskrona kommun och organisationen Zonta välkomnar till en ljusmanifestation i Tyska kyrkan, Karlskrona den 24/11 kl.15-17.
Musikduon Jipo bidrar med vacker musik.

Karlshamn

Var tredje vecka dödas en kvinna av en man som hon har eller har haft en nära relation med. Det måste få ett slut.

På den internationella dagen mot våld mot kvinnor håller vi en ljusmanifestation för att uppmärksamma kvinnors utsatthet. Du är välkommen att vara med och tända en marschall!
Datum: 25 november
Tid: 15.00-17.00
Plats: Vid fontänen på Stortorget, Karlshamn

Kan du inte vara på plats på torget? Du som inte kan vara med på torget kan delta i ljusmanifestationen digitalt.

Så här gör du för att delta:
1. Tänd ett ljus
2. Ta en bild
3. Dela fotot i dina sociala medier med hashtaggen #blekingeljusmanifestation

Ljusmanifestationen arrangeras av Karlshamns kommun och Kvinnojouren Karlshamn som en del av den årliga kampanj- och aktivitetsveckan En vecka fri från våld. Veckan sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor.