2024-02-18

Är du nyfiken på din släkthistoria?

Att släktforska är att resa bakåt i tiden. Resan kan bli både överraskande och spännande. Intressant och lärorikt är det på många sätt:

  • Du lär känna dina rötter: Det hjälper dig att förstå var du kommer ifrån och vilka som var med och formade din familj.
  • Du upptäcker historiska händelser: Genom att lära dig mer om dina förfäder kan du också lära dig mer om de tiderna de levde i och vilka händelser de upplevde.
  • Du kan bygga nya relationer: Kanske hittar du och lär känna andra släktingar som du inte visste att du hade.
  • Du kan få nya insikter om dig själv: Genom att förstå din familjehistoria kan du även få bättre förståelse för dig själv.


Ett sätt att komma igång med släktforskning är att gå en kurs. Hos oss i Studieförbundet Vuxenskolan finns släktforskarkurser både inom de föreningar vi samverkar med och i kursverksamheten som är öppen för allmänheten.


Marianne Gustavsson har lett kurser i släktforskning i Gävle sedan 1986. Hon började själv som deltagare en gång i tiden, precis som många andra av våra cirkelledare i olika ämnen.


”Det är roligt att träffa andra med samma intresse” säger Marianne, som härnäst leder en nybörjarkurs som startar hösten 2024.


Nybörjarkurserna börjar från grunden. Du lär dig att hitta i arkiven med böckerna för födslar, vigslar, dödsfall och begravningar. Du får också öva på att läsa den gamla tyska handstilen som ofta finns i kyrkböckerna.


För att gå en kurs i släktforskning hos oss behöver du ta med en egen dator. Abonnemang hos Arkiv Digital allt-i-ett med den nya funktionen släktträd ingår i deltagaravgiften medan kursen pågår.