2024-02-28

Studiecirkeln Bevara gårdsnamn ställer ut

"Vi tror att det finns intresse för att bevara de gamla gårdarnas historia. Vi hoppas att vårt arbete med att dokumentera gårdsnamn kan bli en början, där andra sedan kan ta vid".

Det är livets gång att gårdar lämnas över till nästa generation eller säljs vidare till helt nya ägare. Vid varje ägarskifte riskerar gårdens historia att falla i glömska.

För att levandegöra den lokala historian, samla kunskap och bevara den för framtiden startade SPF Seniorerna Dellenbygden studiecirkeln Bevara gårdsnamn tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan.


Under de två år som studiecirkeln pågått har deltagarna letat mycket i sina egna minnen men också tagit hjälp av vänner och bekanta. Det har blivit många och långa samtal om gårdarnas historiska namn, hur det kommer sig att de fått sitt namn och om det funnit alternativa benämningar.


”Några av gårdarna är döpta efter platsen de ligger på eller något annat som anknyter till platsen eller varit praktiskt gångbart. Det är också vanligt att en gård fått sitt namn utifrån ägaren, ofta från ägarens eget namn, men det kan även finnas en historisk händelse eller dråplig situation bakom namnen” säger en av deltagarna. 


Arbetet har resulterat i hela 660 gårdsnamn fördelade på 46 olika kartor. Nu finns materialet att ta del av på Delsbos servicecenter. Cirkeldeltagarna välkomnar allmänheten att inte bara titta på deras arbete, utan även att bidra med kunskap om gårdsnamnen, föreslå rättelser eller förslag på alternativa namn. Den lilla utställningen är öppen under servicecentrets öppettider (se hudiksvall.se för information) till och med den 29 mars.


Studiecirkelns deltagare heter Erik Persson, Bengt Olskims, Kjell Svensson, Per Engelbrekts, Ulla Olsson, Ulla Bergström och Torbjörn Eriksson.