2023-12-12

Årets cirkelledare 2023

Årets Cirkelledare 2023 – Mats Ivarsson, cirkelledare släktforskning för Studieförbundet Vuxenskolan i Laholm

Här kan du se ett klipp från när Mats överraskades i Halmstad

Varmaste gratulationer Mats, dina kurser och cirklar är otroligt populära och uppskattade, vad är det som är tjusningen med att vara cirkelledare tycker du?

Det är så fantastiskt att kunna dela med sig av sina kunskaper, lära ut och inspirera andra. Jag tycker det är så kul att kunna hjälpa andra helt enkelt! I en studiecirkel kan man ju också stötta och inspirera varandra, man frågar och hjälps åt tillsammans för att komma framåt.

Hur blev det just släktforskning för dig?

Efter ett spännande yrkesliv inom tullen som ”Informant hanterare”, hittade jag ett helt nytt sätt att jobba med kartläggningar. Det är fascinerande att göra efterforskningar tillbaka i tiden genom gamla kyrkböcker t ex och hitta nycklarna till sin egen historia.

Under några år var jag ordförande i Södra Hallands Släktforskningsring och vi drog igång många cirklar och utvecklade kurser tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan. Så har det fortsatt för mig, det är ett stort intresse och en passion.

Vad betyder folkbildning för dig?

Det är ett lustfyllt sätt att lära sig på tillsammans med andra. Men sedan är det också viktigt med själva samvaron. Människor träffas, de pratar med varandra - det kan vara gamla minnen med också nya saker som händer. Som t ex digitaliseringen, den har öppnat helt nya och spännande möjligheter för släktforskningen - man utvecklas hela tiden med det!