2024-06-26

Musikens väg till välmående, en intervju med Walid Sleiman

Möt Walid Sleiman, en passionerad musiker och truckförare, som genom SV Halland hittat sin röst och sitt kall i livet.

Walid Sleiman är en ung man (född -00) med många järn i elden. När han inte kör truck och paketerar varor på sitt nya jobb hos Dagab, är han djupt engagerad i sin musik. "Det är ett jobb där man verkligen får använda kroppen och blir ordentligt trött, vilket är jättebra," säger han med ett leende, när det nya jobbet kommer på tal.


En oväntad väg till musikens värld

För några år sedan fick Walid höra om SV Halland och deras musikverksamhet. "Jag hade en kompis som redan var med och han sa att jag skulle kontakta Frida," berättar han. Det visade sig vara ett avgörande råd. "Frida har varit fantastisk sedan dag ett. Hon har förklarat allt och hjälpt mig utan några konstigheter," säger Walid.


Det var inte en självklarhet att Walid skulle bli musiker. "Jag började med musik på grund av känslor. Det var aldrig planen att bli rappare, det bara kom till mig," förklarar han. Musik har blivit ett sätt att hantera livet och de utmaningar han mött. "När jag inte hade någon, så hade jag musiken. Det vill jag att andra också ska känna."


Skapandet i studion

Walid hyr med hjälp av SV Halland sin studio från Hire Sound, där han och gänget i studiecirkeln arbetar både digitalt och på plats. "Vi skickar beats dagligen och samarbetar om allt möjligt," berättar han. Gänget som träffas består av 10–12 personer som alla bidrar med sina unika talanger. "Vi litar på varandra och ger plats åt den som behöver det. Det viktigaste är konsten," säger Walid.


Musiken de producerar handlar mycket om kärlek och känslor, om att må dåligt och depression, men också om att finnas där för andra. "När folk hör av sig och säger att min musik får dem att må bättre, då vet jag att jag gör något rätt," säger han.


Studieförbundens betydelse

För Walid har SV Halland varit avgörande. "Utan deras stöd hade jag inte kunnat börja med musik," säger han. Han beskriver hur musiken fungerar som terapi och hjälper honom att hantera känslor på ett sätt som samtal aldrig gjort. "När du skriver musik kan du hjälpa andra att må bättre, samtidigt som du själv mår bättre."


Walid är övertygad om att studieförbunden kan hjälpa till att motverka ensamhet och psykisk ohälsa. "Det är som ett gymkort för själen. Folk mår bra av att vara kreativa och skapa något," säger han. ”Många stunder av mitt liv var musiken det som höll mig uppe, den som gav mig hopp. Jag hittade ingen glädje någonstans, förutom i musiken. Hade jag inte genom SV Halland haft tillgång till den vet jag inte vad som hänt, jag vet inte var jag hade varit. Det vågar jag inte tänka på. Jag kan inte riktigt sätta ord på det.” 


Framtidsplaner och förhoppningar

Framtiden ser ljus ut för Walid och hans musik. "Målet är att fortsätta släppa musik och nå ut till en större publik," säger han. Han hoppas också på fler samarbeten och att kunna hjälpa fler unga som vill börja med musik. På frågan om han har något artistnamn svarar han att han nyligen ändrat till Walid. ”Jag vill bara vara mig själv, vara äkta. Kände att jag inte vill ha något coolt namn, det ska vara äkta.” 


Ett budskap till beslutsfattare

Walid har ett viktigt medskick till politikerna: "SV Halland har varit min räddning. Många växer upp under tuffa ekonomiska förhållanden och har inte råd med fritidsaktiviteter. Studieförbunden fyller en otroligt viktig funktion och borde få mer stöd, inte mindre."


Han berättar hur hans uppväxt präglades av ekonomiska svårigheter och hur SV Halland gav honom en chans han annars inte haft. "Tack vare SV Halland kan jag nu hjälpa andra. Det blir som ringar på vattnet," säger han. ”Jag är ett tydligt exempel på vad studieförbunden gör. Jag mår idag bra, jag gör något som får mig och andra att må bra. Jag har dessutom fått många nya vänner, allt tack vare detta. Det är större än störst!


Walid Sleiman är ett levande bevis på musikens kraft att förändra liv. Hans resa med SV Halland visar hur viktigt det är att ge unga människor möjligheter att utveckla sina talanger och följa sina drömmar.