2021-09-06

Vi firar demokratin 100 år

2021 är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Införandet av den allmänna och lika rösträtten utgör en av de viktigaste politiska reformerna under 1900-talet och ses som demokratins definitiva genombrott i Sverige.

Detta uppmärksammar Studieförbundet Vuxenskolan under hösten 2021 och presenterar en rad arrangemang med extra fokus på demokrati.

 

För oss betyder det mycket att skapa mötesplatser där människor kan träffas och formas i samtal med varandra. Oavsett vem du är, var du kommer ifrån eller hur du lever ditt liv så vill vi ge dig ett sammanhang. Den liberala demokratin vi skapat i Sverige är vi stolta över!

Detta vill vi fira och uppmärksamma – i höst presenterar Studieförbundet Vuxenskolan en rad arrangemang med extra fokus på demokrati, bl a under den s k Demokrativeckan i anslutning till Internationella Demokratidagen den 15/9. 

 

 

Demokratifrukost #18; Folkbildningens vänner - Kultur som demokratisk inkludering

Nätverket #ViMåstePrata bjuder in till demokratifrukost via Zoom med temat "Folkbildningens vänner – Kultur som demokratisk inkludering". Välkommen att delta!

Onsdag 20/10 kl 08.45-09.30

Medverkande: Studieförbund och folkhögskolor

Kl 08.50 medverkar Reine Johansson från SV Halland och filmen med Kevin Vo’s dans för demokrati ”BREAK” visas.

Evenemanget är kostnadsfritt.


#ViMåstePrata - Emma Frans

Demokratiambassadören, folkbildaren och medicinska forskaren Emma Frans föreläser under parollen "Vår demokrati - värd att värnas varje dag". Arrangemanget är kostnadsfritt och kräver ingen anmälan. Arrangeras i samarbete med Den halländska överenskommelsen. 

Måndag 18/10 kl 18.00

Halmstads Stadsbibliotek

 


Demokratistugan kommer till Halland!

Som en del i arbetet med att uppmärksamma och öka kunskapen om vår demokrati har kommittén Demokratin 100 år tagit fram en s k Demokratistuga som turnerar runt i landet. Demokratins historia, samtid, framtid och den lokala demokratin gestaltas i stugan såväl fysiskt som digitalt. Läs mer om Demokratistugan här.

Mellan den 15 och 18 oktober besöker Demokratistugan Halland och kommer att finnas vid Hallarna i Halmstad.

Fredag-måndag 15-18/10

Halmstad, Hallarna

 


Sverige firar 100 år av Demokrati

Internationella demokratidagen uppmärksammas i Varberg genom demokratisamtal med folkbildare, bibliotek, författare, kommun och politiker varvat med kulturinslag. Du kan delta på plats eller på distans via webinar. 

Onsdag 15/9, kl 15.30-19.30

Varbergs Teater: Sverige firar 100 år av demokrati, Varbergs teater - SV Halland

Webbinar via Zoom: Sverige firar 100 år av demokrati, distans/webbinar - SV Halland

Digitala föreläsningar: Demokratiföreläsningar och författardialog med Edna Eriksson och Elisabeth Åsbrink, distans - SV Halland

 

BREAK - en dansföreställning av och med Kevin Vo

SV Hallands och Dansstudions Kevin Vo visar upp sin egen koreografi BREAK, skapad utifrån hans tolkning av vad demokrati innebär och med ett budskap som han vill ska höras.

Föreställningen äger rum på Rådhustorget i Falkenberg och utöver det blir det "pop-up"-föreställningar runtom i Falkenberg under dagen. Det hela filmas också och kommer synas medialt på våra sociala medier.

Onsdag 15/9, kl 17.00-17.15

Falkenberg, Rådhustorget


Hur mår den svenska demokratin?

Webbinarium om hur det egentligen står till med demokratin i Sverige, vilka utmaningar den står inför och om hur vi alla kan bidra till en mer demokratisk valrörelse tillsammans med en panel bestående av Acko Ankarberg (KD), Lisa Pelling (Arena Idé) samt Madeleine Opira (A Million Minds). Samtalet leds av Thor Rutgersson, författare och frilansskribent.

Onsdag 15/9, kl 08.45-10.30

Distans/Online

 

1000 decibel 

En föreställning av Ungteatra om att bryta normer år 2021. Att inte kunna vara tyst när alla andra är tysta. Om hur samtiden formar unga tjejer, hur unga tjejer formar sig själva. Hur det är att leva i ett samhälle som anses vara jämställt och demokratiskt. 

Varberg, Teater Halland UTSÅLT!

Torsdag 16/9 kl 19.00

 

Hallands Starka Kvinnor

En lokalhistorisk vandringsutställning som berättar om tiden före och efter att den kvinnliga rösträtten genomfördes. När kvinnor tog plats i politiken. Utställningen visas under hösten på alla stadsbibliotek i Halland och kan också ses på www.hbf.se/hallands-starka-kvinnor.

Jubileumsdag: Lördag 11/9 kl 11.00-15.00

Kungsbacka, Kulturhuset Fyren

Utställningen visas:

18/8-14/9: Varbergs Stadsbibliotek

6/9-19/9: Fyrens bibliotek, Kungsbacka

21/9-10/10: Halmstads Stadsbibliotek

11/10-4/11: Hylte Folkbibliotek

9/11-24/11: Laholms Stadsbibliotek

26/11-17/12: Falkenbergs Stadsbibliotek 


Mitt val - digitalt

Presentation av studiematerialet Mitt val. Ett material för personer med intellektuell funktionsnedsättning som vill lära sig mer om demokrati, politiska partier, få göra sin röst hörd och slutligen delta i valet. Efter föreläsningen finns möjlighet att anmäla sitt intresse för att delta i en studiecirkel som är uppbyggd på sju tillfällen utifrån studiematerialet.

Fredag 15/10 kl 10.00-11.00

Distans


Nyfiken på politik

En studiecirkel (3 tillfällen) för dig som är intresserad av hur det politiska systemet fungerar och hur beslut fattas.

Start: 6/10, kl 18.00-20.30

- Varberg, Falkenberg, Hylte - distans

- Kungsbacka, Stadshuset 


Middagspolitik Laholm

Ett år kvar till valet – vet du vilket parti du ska rösta på? Under tre tillfällen får du lära dig mer om hur vårt demokratiska samhälle är uppbyggt, hur politik fungerar i praktiken och vi kommer inte minst titta närmare på Laholms olika politiska partier. 

Laholm - distans

Start: 14/9 kl 18.30-21.00

 

Demokratiutställningar

Under hösten kommer vi även uppmärksamma demokratin på våra kontor. Kontakta oss och välkommen in.