2024-03-25

Folkbildningsgurun Wivi - Folkbildningen måste fortsätta att utvecklas och möta nya utmaningar

Vid 95 års ålder står Wivi Johansson som en central figur inom folkbildning i Uppvidinge, en kommun där hon har lämnat ett outplånligt avtryck. Genom decennier av dedikation till Studieförbundet Vuxenskolan har Wivi inte bara format lokalsamhällets syn på utbildning utan också agerat som en brygga mellan generationer, spridande kunskap och gemenskap.

Wivi Johanssons bidrag till folkbildningen i Uppvidinge är ett levande exempel på hur en persons engagemang kan forma ett helt samhälles utbildningskultur. Från hennes tidiga dagar i föreningslivet till en ledande roll i Studieförbundet Vuxenskolans etablering i kommunen, har Wivi visat att lärande inte har någon åldersgräns. Hennes karriär inom folkbildningen tog fart med engagemang i Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, och senare, i de första studiecirklarna hon ledde, som spände över ämnen från hemvård till arkitektur. Wivis arbete underströk tidigt vikten av breda diskussioner – från design av levnadsmiljöer till konstens roll i samhället.


Efter pensioneringen fortsatte Wivi att leda studiecirklar, vilket visar på hennes outtröttliga engagemang för folkbildning. Hon har sett folkbildningens landskap förändras över åren, från högertrafikomställningen till den ökade populariteten för hantverk och traditionella kunskaper som folkdräktssömnad. Wivis berättelser belyser hur folkbildningen kan påverka individer på djupet. Genom att aktivt inkludera alla deltagare, och särskilt uppmuntra de som är tysta, har hon sett hur utbildning kan bygga självförtroende och öppna nya världar för människor.

-Jag hoppas att folkbildningen fortsätter att blomstra, anpassar sig efter nya behov och förblir en central del av vårt samhällsbygge, säger Wivi.


Hon delar med sig av erfarenheter där folkbildningen faktiskt förändrat individers liv, genom att erbjuda nya perspektiv och skapa gemenskap. Wivis passion för folkbildning tydlig. Hon betonar vikten av att anpassa folkbildningen till samhällets förändrade behov och ser fram emot hur den kan fortsätta att spela en roll i framtiden. "Folkbildningen måste fortsätta att utvecklas och möta nya utmaningar," säger hon.


Wivi Johanssons arbete och liv inom folkbildningen i Uppvidinge ger oss en inblick i hur engagemang och dedikation kan berika ett samhälle. Genom att fortsätta att undervisa och dela med sig av sin visdom, har Wivi inte bara bidragit till kunskapsspridning utan också till att hålla traditionen av livslångt lärande levande, vilket vi på Studieförbundet Vuxenskolan är väldigt stola över, säger avdelningschef för SV Kronoberg, Catarina Lindahl Petäjä.