Shared Reading

Kravlös högläsning i grupp där en utbildad läsledare guidar läsningen och samtalet.

Vad är Shared Reading?

"Litteraturen, den är inte till för några få, utan för alla dom som har användning utav den, för alla dom som behöver den." - Fredrik Lindström


Med detta som utgångspunkt så träffas deltagarna för att ta del av texter som utmanar våra tankar vad det är att vara människa. I en lugn och trygg atmosfär får man möjlighet att läsa högt och dela de reflektioner som texterna ger upphov till. Man läser och samtalar långsamt för att smaka på orden och låta dem sjunka in.


Det finns något för alla att upptäcka genom Shared Reading. Här hittar du ytterligare information och filmer: https://www.sv.se/avdelningar/sv-jonkopings-lan/projekt/shared-reading/

Foto: Shared Reading, SV Jönköpings län.

Hur går det till?

Läsledaren leder samtalet och väljer nya texter till varje tillfälle; 1 kortare novell och 1-2 dikter. Man deltar på det sätt man känner sig bekväm med; genom att dela tankar, erfarenheter, läsa högt eller enbart genom att lyssna.


Shared Reading är ett beprövat koncept från Storbritannien och studier visar på goda effekter:

  • välbehövlig paus från vardagen
  • förbättrad självkänsla
  • gemenskap
  • nya insikter
  • ökat intresse för texter

Vill du vara med i en läsgrupp?

Du som privatperson är varmt välkommen att anmäla dig till en öppen grupp. Kika in i vår kurskatalog för att se när nästa grupp startar. Om ingen grupp finns i katalogen just nu, klicka här och skriv upp dig på maillistan så får du ett mail när nästa katalog kommer.


Vill du prova Shared Reading i din förening? Det finns möjlighet att börja med en prova på-gång. Kontakta vår läsledare Susanne Jansson.