Pingvinskötsel för nybörjare
Pingvinskötsel för nybörjare
För dig som drömmer om höns, men har brist på plats, erbjuder vi nu en mer utrymmeseffektiv variant: Den lagom stora galapagospingvinen är temperaturtålig, sällskaplig och enkel att sköta. De stora äggen är dessutom mer näringsrika än hönsägg tack vare de högre halterna av flera mineraler, såsom selen och dumstrutium.
På denna kurs går vi igenom allt du behöver veta för att snart kunna börja hålla pingviner i din egen trädgård. Kursen omfattar 5 träffar, med målet att du vid kursens slut skall vara redo för din första flock. Vi träffas i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler under 5 helgfria söndagar, mellan 11.30 och halv tolv.
Kursledare är Nils-Ola ”Pingu” Nilsson. Han har lång erfarenhet av studiecirklar med pingvinfokus och drömmer om att en dag kunna göra denna hobby till sin heltidssyssla.
Träff 1: Varför pingviner?
Mest kända är naturligtvis pingvinarterna från Antarktis, men visste du att det lever pingviner både på Galapagosöarna, i Sydafrika och på Fakelandsöarna? Denna första träff syftar till att du ska få grundläggande kunskaper om arten galapagospingvin, för att skapa en förståelse för hur enkelt vi kan få den att trivas i skånskt klimat. Vi går också igenom den engelska gloslista som innehåller allt du behöver kunna som pingvinägare. Då såväl Sydafrika som Fakelandsöarna är engelskspråkiga länder rekommenderar vi alltid att du talar engelska med dina pingviner för att de skall känna sig som hemma.
Litteratur:
Pingviner till nytta och nöje, 2019, av Viggo Eider
Träff 2: Att välja en flock
Pingvinen är ett mycket socialt djur och bör hållas i grupper om minst 3 stycken. Pingvinen vänjer sig snabbt vid människor och är pga sin ringa storlek inte aggressiv mot barn eller andra husdjur. Tack vare detta är det oftast helt problemfritt att även i en mindre trädgård hålla en flock på ca 12 individer, dock ej fler än ett dussin. Vid val av pingviner bör man säkerställa att välja friska individer, med klara ögon och god flygförmåga.
Litteratur:
Sjöfågelns flockbeteende, 2012, av B-O Finq och Kaja Flygare
Flockfågelns sjöbeteende, 2012, av Gerd Smyg
Träff 3: Att förbereda pingvingården
Jämfört med höns är galapagospingviner mycket lättskötta. Då pingvinen enbart äter fisk, och dessutom har simfötter, så saknar den hönsens drift att picka med näbben i marken och sprätta med fötterna för att leta efter ätliga växter och småkryp. Din gräsmatta förblir intakt! Vid detta tillfälle gästas kursen av snickaren Tage Trä som visar upp två varianter av massproducerade hönshus som enkelt kan anpassas till pingvinens behov.
Träff 4: Hälsa.
Pingvinens kost och sjukdomar. Hur man hittar en veterinär. Föreläsning av fiskexperten Cilla Åhl som tipsar om vilka svenska fiskar som passar som föda åt en galapagospingvin. Vi talar även om de vanligaste sjukdomarna som drabbar pingviner, såsom rävskabb samt mul- och klövsjuka.
Träff 5: Ägg!
Hur skall man bäst förbereda redet åt en galapagospingvin? Tidigare gåsfarmaren, numera pingvinuppfödaren, Boo af Halm gästar oss för att berätta om detta. Vi lär oss hur äggen skall hanteras och förvaras, samt hur de tillagas på bästa sätt. Givetvis pratar vi även om hur du gör om du får befruktade ägg som du vill behålla för att utöka din flock. OBS! Medtag egen mikrovågsugn till träffen!
Litteratur:
Stora äggboken, 1998, av Maj O’Naise
Värp!, 2021, av E.G. Bert
Ytterligare kurser
Om du har läst ända hit så har du nog förstått att den här kursen har en egen slogan – APRIL APRIL! đ Pingvinskötsel är ingenting vi kommer att erbjuda kurser i (just nu …) och ”kursledaren” Nils-Ola Nilsson är SV Lundabygdens avdelningschef, som vad vi vet inte planerar att sadla om till pingvinbonde.
Vi har dock en mängd andra spännande kurser i vår kurskatalog. Titta gärna där och välj en riktig kurs istället. Det är dock helt sant att vi har återkommande kurser med toner av lantbruk och djurskötsel! Just nu finns till exempel biodling och hundkurser, och mer kommer.
Välkommen till SV Lundabygdens riktiga kurser!