Lättläst version saknas
Tillbaka

Altona – i motvind lyfter drakar

För några månader sedan stod bandet Altona utan replokal och gjorde en snabb sökning på nätet och hittade SV Malmös Kulturfabriken som erbjuder replokaler för rimliga priser. Vi fick möjligheten att prata med medlemmarna i bandet som nu håller till och repar på Kulturfabriken några gånger i veckan. 

Jakob Spenner och Albin Spenner är bröder och har spelat ihop i tjugo år och de startade tillsammans med Elisabeth Östin och Emelie Kristoffersson bandet Altona för sju år sedan. Jakob och Albins släkt kommer från Tyskland och Altona är namnet på en stadsdel i Hamburg där deras morfar har sitt ursprung. Idag använder sig Altona av Kulturfabrikens replokaler och berättar hur nöjda de är att de hittat till SV Malmö. 

 -Det är så himla avslappnat och fint där. Vi har hunnit vara där en månad nu och det finns replokal och inspelningsstudio som man kan utnyttja. SV Malmö är också väldigt uppmuntrande att band ska få kunna vara där. Vi känner oss verkligen uppmuntrade till att hålla på med just det vi gör, säger Emelie 

Alla i bandet skriver musiken tillsammans, ofta kommer texterna till i replokalen. Det är en organisk process som fungerar trots att de är så många i bandet. Altona har det senaste året släppt flera låtar på Spotify och de spelade även på Plan B innan restriktionerna ökade. Under pandemin har bandet haft några naturliga avbrott då Elisabeth varit mammaledig men har ändå lyckats ha en spelning via Instagram Live.  

- Vi har kommit på en genre som vi tycker passar väldigt bra in på vår musik som vi kallar för schlagerpunk. Vi kombinerar ABBA på 70-talet med punkens råhet. Vi behåller de starka refrängerna från schlagern men i en rå förpackning, säger Albin 

Medlemmarna i bandet vill tipsa andra musiker om att passa på att utnyttja studion som finns på Kulturfabriken, spela in demos, ta bilder och använda sociala medier och Instagram Live nu när det finns tid till det under pandemin. 

- Det handlar mycket om att visa att vi fortfarande är igång. Som följare vill man ju se vad vi gör, säger Jakob. 

Den senaste låten Altona har släppt, ”I Motvind”, handlar om just den här tiden i en pandemi. Låten handlar om att vi är starka tillsammans – det är i motvind som draken lyfter. 

 

Spotify: Altona 

Instagram: @altonamusic