Kulturresan – Föreläsningar

Vi förmedlar kultur till vård och omsorg, föreningar, mötesplatser och ideella organisationer. Boka hos oss – upplev hos er!

Staffan Tapper

Fotbollsfamilj

Staffan Tapper spelade 407 matcher i Malmö FF:s tröja och har därefter varit verksam som bland annat ungdomsansvarig och lagledare. I sin föreläsning Fotbollsfamilj berättar Staffan om sin egen familj som under fyra generationer ägnat sig åt allsvensk fotboll i Malmö. 


Gullmay Idman

Inspireras av författaren till skriften "Det sprider sig" och boken "Lusten som drivkraft". Gullmay Idman berättar hur du kan bygga upp din inre styrka och få bättre självförtroende – och hur du gör livet roligare och gladare! 


Lusten som drivkraft


Leva och uppleva – livet som en resa


Självförtroende – som växer

Rinella Rioda

ÅldersRikedom

Konsten att åldras med inre skönhet och yttre glans – en inspirationsföreläsning för och om åldersrika personer!


Att åldras är en gåva och uppgift att värna om. Det är en fas i livet där det finns utmaningar men också möjligheter för dig att fortsatt växa och blomstra. Rinella tar upp ålderism och menar att vi behöver ett nytt tankesätt och attityd till åldrandet och uppleva det som en vacker period av livet.


Rinella Rioda är livsinspiratör och har nyligen gett ut boken ”Vackra ÅldersRika kvinnor ”.

Ronnie Holmberg

Konstnären, musikern och livsnjutaren erbjuder tillsammans med sin gitarr allvarsamma men skojfriska föreläsningar från gångna tider.


Nordisk mytologi, folktro och folkmusik

En musikalisk, nervpirrande och gladlynt föreställning.


Mytologins galna historier och bravader

Utan dessa tokigheter fanns inte mytologin.


Julspecial – Bland tomtar, vättar och troll

Ronnie Holmberg, livsnjutare och konstnär berättar om våra folkkära väsen från förr till nyare tid. I ord och bild, på ett lättsamt och humoristiskt sätt framförs de berättelser du kanske aldrig hört. Det hela avslutas med några trevliga julvisor till gitarr.


Kent Bernby

Min tid med Snoddas

Kent turnerade de sista sju åren med Snoddas och tog mycket eget film material. Han berättar, spelar Snoddas sånger och visar urklipp ur filmmaterialet där Snoddas jonglerar med bandyboll, dansar med damerna på ålderdomshemmet. 


I fjällen och fjordarnas rike

En underbar resa från södra Norge via fjällen och fjordarna, till kända och okända platser, via Telemarken, Geiranger, Gudbrandsdalen och Trollstigen. 

Jeanette Rosengren

Författare från Malmö som föreläser om spännande berättelser ur Malmös historia på ett lättsamt sätt tillsammans med bildvisning.


Kvinnorna som blev gator i Malmö – vilka var dom?

Vilka var Elsa Andersson, Ellen Dieden och Beritta Gurris och varför har de fått ge namn åt gator i Malmö? Och Agnes, vem var hon? Hette hon ens Agnes? Vilka 1700-talssystrar har gett namn åt två gator och vilket historiskt par har en gata vardera? Spännande historier och detta ska Jeanette berätta för oss.


Öden från Fängelset i 1800-talets Malmö

Berättelser om skiftande människoöden ur fängelsearkiven artonhundratalets Malmö. Det finns del 1 och del 2 av denna föreläsning som delvis bygger på Jeanettes kandidatuppsats i historia. 


Den ökända hästen från Troja

Berättelsen om en fyraminuterskuplett som skapade dramatik ända upp på regeringsnivå och om motståndsmannen Karl Gerhard. 


Gustav Adolfs Torg i Malmö

Vad har hänt på eller vid stadens pampiga torg? 210 år av byggnader, miljöer och människor. 

Eric Lidfeldt

Svensk silhuettkonst

Från avbildningar innan kameran fanns, från överklassnöje till folkkonst, levebröd – om den numera nästan utdöda konsten att med sax, eller kniv, framställa porträtt, naturbilder, bilder ur vardagslivet, oftast i svart papper.


Upsala-Ekeby

Om företaget som utvecklades från ett tegelbruk till en koncern för det dukade bordet, med mängder av prydnads- och bruksföremål i porslin och keramik – men även kakelplattor, plast och rostfritt. Efter drygt etthundra år försvann företaget och varumärket men många samlar på deras vackra föremål.


Nilsjohan

Man brukar säga att IKEA möblerade folkhemmet. Lika sant är att Nilsjohan fyllde skåp och lådor i folkhemmens kök. Men vem var Nilsjohan? Fanns han? Om han fanns, finns han kvar? En osannolik företagshistoria ges en utförlig beskrivning i ord och bild.

Ulf Söderqvist

Snapsvisemästaren kåserier

Ulf Söderqvist har med sina nyskrivna snapsvisor deltagit i ett flertal snapsvisefinaler och blivit vald till publikens favorit i Snapsvisans Världsmästerskap. Han är snapsvisans budbärare – hellre sjunga än supa, säger han.


I den här föreläsningen får ni bekanta er med historien bakom den svenska traditionen. Varifrån kommer uttrycket skål och ordet snaps? Varför sjöng svenska ishockeylandslaget 1957 ”Helan går”, i stället för nationalsången, inför 55 000 åskådare i Sovjet när de överraskande blivit världsmästare? Mycket annat roligt också och en del sång förstås!

Roland Öhrstrand

Roland är född och uppvuxen i Limhamn, det stora intresset för lokalhistoria har bland annat lett till att han har skrivit många artiklar i lokala skrifter. Sedan 15 år tillbaka erbjuder rundvandringar i gamla Limhamn och på Limhamns kyrkogård.


Limhamn i mitt hjärta

Berättar och visar bilder från Limhamn. Lite färjor, spårvagnar, fiske, cement, hamnfesten alltihop blandat med egna historier!


William Arne – motorcirkusens mästare 

I mer än 40 år turnerade William Arne på marknader och nöjesfält med sin motorcirkus. Folk beundrade hans förmåga att köra motorcykel och bil på 6 meter höga väggar i en velodrom. Lyssna på historien om hans liv.


Limhamn-Dragör, tur & retur

Hur, när och varför färjelinjen mellan Limhamn och Dragör blev verklighet. Många minnen väcks garanterat till liv bland åhörarna.


”Ska vi gå po bian?” 

Berättelse om några av Malmös biografer under 100 år. Föredrag om hur filmen kom till Malmö och om biograferna som uppstod längs ”biostråket” från Stortorget till Triangeln. Många gamla bilder från försvunna biografer.

Toni Rhodin

Skådespelaren Toni Rhodin från Cirkus Brazil Jack, Malmöstadsteater och Fredriksdalsteatern, berättar historien bakom cirkusen Brazil Jack.


Samlom Samlom Salabamlom

Toni berättar livfullt och till underbara foton om sin farfar tillika cirkuskung Brazil Jack och den sällsamma släkt som sysslat med underhållning i snart 200 år. 


Kåserier kring ikoniska foton

Toni berättar anekdoter ur familjens sagolika historieflora av underhållning som sträcker sig 200 år tillbaka.