2023-10-08

”Upp och ner” en föreläsning om bipolär sjukdom

ÖREBRO: Den 28 september välkomnade 10 åhörare till våra lokaler på Fabriksgatan i Örebro, för att ta del av den livesända föreläsningen ”Upp och ner” om bipolär sjukdom.

Vi lever i en tid då geografiska gränser suddas ut av teknikens möjligheter. Tack vare ett initiativ från SV Halland, och i samverkan med SVs förbund, fick alla SVavdelningar möjlighet att sända föreläsningen ”Upp och ner” med Henrik Wahlström.


Henrik delade på ett öppet, ärligt och underhållande sätt med sig av sina egna erfarenheter av att leva med bipolär sjukdom, hur det påverkar individen med diagnos och anhöriga.


”Under vingen” var på plats för att ta del av föreläsningen

På plats för att ta del av föreläsningen var bland annat Maria Eremo från föreningen Under vingen. En förening ideell anhörigförening som riktar sig till personer som har förlorat barn eller syskon genom dödsfall.


– I vår förening möter vi föräldrar och syskon som har förlorat barn/syskon genom dödsfall. Ibland är orsaken bakom dödsfallet suicid och suicid är alldeles för vanligt bland människor med till exempel bipolär sjukdom. Dessutom är anhöriga till någon som dött till följd av suicid också i riskzonen, säger Maria, Under vingen. 


Funktionsrätt, föreningsliv och digital folkbildning

Maria Östby, verksamhetsutvecklare SV Örebro län, berättar att föreläsningen arrangerades inom ramen för SVs profilområde ”Funktionsrätt” där vi samverkar med en rad aktörer, föreningar och engagerade ideella.


– Föreläsningen sändes som en del av vår föreningsvecka ”Förening i fokus”. Det här är ett bra exempel på hur vi kan jobba över olika profilområden (funktionsrätt och föreningslivet), och genom att sända digitalt får fler möjlighet att delta.


Maria upplever att det var ett uppskattat tillfälle som gav en fin start på höstterminen: 


- Det var roligt att samla flera av de kontaktpersoner vi har inom det offentliga, men också ledare, deltagare och ideella krafter för att gemensamt lyssna till Henrik som var underhållande och ärlig. Det var flera som påtalade att man glömde bort att han var med på länk och inte befann sig i rummet. Det kändes riktigt bra att få möjliggöra detta tillfälle, avslutar Maria.