2023-10-07

Anhörigdagen i Örebro: ”Landshövdingens fina invigningstal fick många att stanna upp”

ÖREBRO: Den 4 oktober var det dags för Anhörigdagen på Kulturkvarteret i Örebro. Landshövding Lena Rådström Baastad invigde dagen som sedan fylldes av musik och utställare som berättade om sina verksamheter.

Många anhöriga pausar sina egna behov för att räcka till för sin närstående, något som på sikt kan påverka den fysiska och psykiska hälsan negativt. Som anhörig är det därför värdefullt att få ökad kunskap både kring den närståendes, och den egna situationen. Det är precis vad Anhörigdagen syftar till. Att uppmärksamma anhöriga, ge föreningar möjlighet att nå ut och att skapa nya kontakter. 


Årets upplaga inleddes vid lunchtid den 4 oktober då landshövding Lena Rådström Baastad invigde dagen med ett tal fyllt av mycket hjärta och engagemang. Efter henne tog Josefin Wikevand plats på scen för att spela några låtar innan dörrarna öppnades in till Volymen där ett 40-tal bordsutställare fanns på plats.


Senare under dagen kunde besökarna lyssna till Josefin Wikevands musikaliska föreläsning. 


Anhörigdagen ägde rum på Kulturkvarteret

Maria Östby, verksamhetsutvecklare SV Örebro län, berättar att årets anhörigdag ägde rum på en ny plats – Kulturkvarteret, vilket bidrog till en del spontana besökare som stannade upp för att ta del av arrangemanget.


– Att vi var på Kulturkvarteret där många människor rör sig tror jag var jättebra. Vi märkte att landshövdingens fina invigningstal fick många att stanna upp på väg till biblioteket eller lunchen. Även utställarna fick spontana besökare som kom för att ta del av deras information.


Maria fortsätter och berättar att en av de många utställande föreningarna fick uppåt 80 besökare till sitt bord för samtal. De var väldigt nöjda och tacksamma för alla nya kontakter.


Genom samverkan når vi fler!

Anhörigdagen arrangerades i ett samarbete mellan Örebro kommun, Röda korset och Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län. Maria berättar att SV har varit en del av arrangemanget under flera år, men i år hade SV en lite större roll. 


– Anhörigdagen har en lång tradition och vi har ofta bidragit med musikinslag och varit på plats som bordsutställare. Men i år var vi även med i planeringsgruppen för att planera upplägg, innehåll och för att marknadsföra dagen. Det känns väldigt roligt!

En dag som denna är ett fantastiskt sammanhang där vi som studieförbund kan bidra på olika sätt. Något som ligger i linje SV Örebro läns önskan av att vara en självklar samverkanspart som bidrar med bildning, sammanhang och kultur. 


– Som studieförbund kan vi bidra med mötesplatser och verksamhet för att stötta anhöriga för att de ska bli stärkta i sin roll som anhörig. Och som individ. Det är viktigt att inte tappa bort sig själv, och att få möjlighet att dela tankar och erfarenheter med andra, avslutar Maria.


––––––––––

I BILD: Arianne Axewill, Enhetshef Anhörigcentrum Örebro kommun, tillsammans med VU Maria Östby SV, under Anhörigdagen i Örebro.

––––––––––