2023-10-17

Föreläsning på Friskis&Svettis lockade många under Världsdagen för psykisk hälsa

ÖREBRO: Den 10 oktober kom 75 personer till Friskis&Svettis Öster, Örebro, för att lyssna till Erik Widlunds föreläsning ”En oönskad livssituation” under Världsdagen för psykisk ohälsa.

Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen. En viktig dag som SV Örebro län uppmärksammar tillsammans med den samverkande föreningen Hjärnkoll Örebro län.


– I år tog vi ett nytt grepp och uppmärksammade dagen i samverkan med Friskis&Svettis. Det gav en ny arena för att lyfta frågor om psykiskt mående, berättar Maria Östby, verksamhetsutvecklare SV Örebro län.


”En oönskad livssituation”

Erik är Hjärnkollamassadör och föreläser för att bryta stigma och tabu kopplat till psykisk ohälsa. Han delar med sig av sina erfarenheter om ett liv med depression, självmordsförsök och olika försök att må bättre. Han pratade bland annat om hans mammas livsviktiga kärlek och hur foto och träning hjälpt honom att må bättre.

Maria berättar att dagen även bjöd på mingel med smooties och sedan ett danspass med en Friskisledare. Ett pass där vi bejakar rörelse, uttryck och kravlöshet. Under eftermiddagen korades även vinnaren i kampanjen #Sedetosynliga2023 där många pärlat "Må bra armband" och tävlat om fina priser.


Nya samarbetsformer öppnar upp för kunskap år många håll

Maria berättar att några av de som kom för att lyssna till Erik aldrig hade besökt Friskis tidigare. Och arrangemanget blev ett nytt inslag för många av de som tränar på Friskis. Det gav fina synergieffekter med kunskap åt olika håll.


– Det är kul med nya samarbetsformer som gör att människor möts och får kunskaper som kan ha betydelse i vardagen på olika sätt. Det blev ett nytt inslag för många av de som tränar på Friskis. Och de som kom för att lyssna till Erik var det några som aldrig varit till Friskis tidigare. Även vinnaren i kampanjen Se det osynliga 2023 med Må bra-armbandet korades, det var fint att träffa henne, avslutar Maria.