2023-11-14

Inspirerande heldag om ekologisk grönsaksodling

ÖREBRO: Söndagen den 5 november gästades vi av Marek från FOBO FöreningOrganiskBiologiskOdling, och 12 deltagare som kommit till våra lokaler på Fabriksgatan i Örebro för att dela på en heldag om ekologisk grönsaksodling.

Att odla hållbart och ekologiskt är ett ämne som intresserar många. Det kändes därför roligt att kunna erbjuda ett tillfälle tillsammans med Marek som bland annat pratade om jord, gödsel, fröer, vad för olika odlingsvarianter man kan anlägga, hur man ska tänka år efter år med grödor som behöver flyttas på för att trivas bäst. Hur man tar egna fröer och hur man gör egen planteringsjord. 

Pernilla Löfquist Wedin, verksamhetsutvecklare SV Örebro län, berättar att det var en minst sagt inspirerande dag.


– Det var 12 nyfikna och engagerade deltagare som kommit för att delta. Många hade kolonilott här i stan, någon odlade på balkong och någon hade hus med trädgård.


Marek lyckades att förmedla kunskap och motivation till alla trots olika förutsättningar till odlingen.


– Alla ville sätta i gång direkt och stoppa händerna i jorden! Vi fick till oss att det är visst möjligt att odla under hösten, och även vintertid. Särskilt vid milda vintrar då snön inte täcker marken.

Det handlar om att våga prova! Det går att testa igen, om man inte lyckas med odlingen första gången.


__________


I BILD: Deltagare från dagen, Marek i mitten.

__________


Varför ekologisk grönsaksodling?

Det här tillfället var en del av vår allmänmarknad som ger människor möjlighet att utvecklas tillsammans med andra inom ett visst intresse.