2023-11-21

Psykiatriveckan 2023 belyste vändpunkter

ÖREBRO LÄN: Den 13–17 november var det dags för årets Psykiatrivecka i Örebro län, en årlig temavecka som belyser psykisk (o)hälsa genom föreläsningar, samtal och bordsutställare med mingel. Arrangemangen ägde rum i Lindesberg, Kumla, Örebro och Karlskoga och lockade över 170 personer.

Under veckan fick vi ta del av personliga berättelser och erfarenheter kopplade till psykisk ohälsa och anhörigskap kopplat till årets tema ”vändpunkter”. Stora delar av veckan fokuserade på hur det är att vara ung och må dåligt på olika sätt. Vi fick möta personer som delade med sig kring ångest, ADD, depression, självmord, kriminalitet, missbruk, ätstörningar och hur det kan vara att stå bredvid som anhörig.


Arrangemangen ägde rum i Lindesberg, Kumla, Örebro och Karlskoga och lockade över 170 personer.


2023 bjöd på nyheter!

Ett av föredragen livesändes för att göra det möjligt för fler att delta, och veckan avslutades på Karolinska gymnasiet med eftermiddag riktad specifikt till ungdomar. På scen fick vi möta David Kroon som berättade om hans erfarenhet av missbruk, depressioner, fosterhem och kriminalitet – och hur musiken blev hans vändpunkt och räddning. Medverkade gjorde även Sebbe Hauta, känd från Idolraketen på TV4, som kom för att uppträda.


Maria Östby, verksamhetsutvecklare SV Örebro län, har varit drivande för Psykiatriveckan under tidigare år, och så även i år. Både hon och kollegan Jon Daly Skoog som driver vår musikstudio Pennysound Studio var på plats under finalen som lockat över 50 personer till aulan på Karolinska gymnasiet. 


– Det var en fantastisk föreläsning och spelning. Det var svårt att hålla tillbaks tårarna bakom mixerbordet, säger Jon som ansvarade för ljud och musik under arrangemanget. 


Maria instämmer:

– När en anhörig som lyssnat till, och fått råd av David vid tidigare tillfälle, tar tillfället i akt under frågestunden för att säga TACK för att han gett henne ork att kämpa vidare för sin närstående som nu äntligen mådde lite bättre. Eller när en liten kille, berättar att han har det svårt i skolan och ber om råd från den stora killen på scenen. När David vände sig till honom, då svämmade det över för mig. 


Ökad kunskap och förståelse

Syftet med veckan är att nå ökad kunskap kring psykisk ohälsa och hälsa, samt att bryta tabu och öppna upp för samtal. 

- Psykiatriveckan är en viktig vecka som ger besökarna möjlighet att lyssna till ärliga och informativa föredrag kring psykisk ohälsa. Berättelser som vi kan bära med oss. En besökare uttryckte efteråt att det påminner om ”Sommar i P1” då vi får kliva in i någons liv för en stund och beröras. Samtalet från scenen var något som hen kommer att ta med sig länge, berättar Maria.


Allt gott har ett slut

SV Örebro län har varit en del av Psykiatriveckan sedan 2017, men 2023 var vårt sista år i planeringsgruppen. Det känns fint att vi har kunnat bidra till att bygga upp ett koncept som har spridits till olika platser i länet. Det har varit en givande resa med många starka möten, erfarenheter och kontakter.


– Mot bakgrund av de nedskärningar som görs inom folkbildningen blir det omöjligt för oss att åta oss liknande uppdrag framöver. Vi hoppas kunna bidra med en del enskilda inslag under kommande år, det återstår att se. Det har varit en lärorik tid och det finns önskemål för framtiden men vi får försöka att förhålla oss till det nya avslutar Maria Östby, VU SV Örebro län.


––––––––––


Här ägde aktiviteterna rum:


  • Örebro 13 november - Kulturkvarteret: Ung ångest, depression ADD och anhörig
  • Lindesberg 14 november - Lasarettet: Beroendesjukdom
  • Kumla 15 november - Folket hus: Ätstörningar, anhörigperspektiv
  • Karlskoga 16 november - Folket hus: Depressioner, suicid, anhörig
  • Örebro 17 november - Karolinska gymnasiet: Beroendesjukdom, kriminalitet, musik


––––––––––

Veckan arrangerades i samverkan med Hjärnkoll Örebro län, NSPH Örebro län, Fontänhuset Örebro.

__________

I BILD: Planeringsgruppen för Psykiatriveckan 2023.