2022-04-03

Samtal om fibromyalgi

ÖREBRO: Den 20 mars bjöd SV Örebro län och Örebro Fibromyalgiförening in till ett samtal om fibromyalgi. Enligt 1177 innebär det "långvarig smärta eller värk i musklerna på flera ställen i kroppen." En diagnos som påverkar vardagen och individens mående. Fibromyalgi syns inte, men känns…

Träffen inleddes med ett samtal mellan Maria Östby, SV, och Birgitta Gustafsson, ordförande i Örebro Fibromyalgiförening. Deltagarna fick ta del av Birgittas erfarenheter och hur fibromyalgi har påverkat hennes vardag och om vägen till att få diagnos.


Sedan följde samtal i helgrupp om hur man fick sin diagnos, hur man upplevde mötet med sjukvården och vilka aktiviteter man ägnar sig åt som är stärker det egna måendet.


– En deltagare tipsade om att hen kännt att kallbad hjälpt med att lindra smärtan. Kunskap och erfarenhetsutbyte ledde till kontakt och fortsatta planer, deltagnara bestämde sig för att ses igen i början av maj och det resulterade i att de startade en studiecirkel under hösten. Det känns riktigt gott, säger Maria. 


Folkbildingen förenar och breddar perspektiven

SV Örebro län har lång erfarenhet av att på olika sätt samverka med föreningar som vänder sig till personer med olika dianogser och deras anhöriga. Aktiviteterna kan vara föreläsningar eller studiecirklar för att bidra till lärande och stöd av andra som kan förstå den situationer som man befinner sig i.

Maria fortsätter och berättar att en av folkbildningens styrkor är att sammanföra männisor för ökad kunskap och erfarenhetsutbyte.


– Det är fint att se hur vi kan sammanföra människor för ökad kunskap, samt stötta föreningen i en ny form av aktivitet. Tillfället visade sig öppna upp dörrar för en ny träff, vilket som stärker både föreningen och individerna på plats.