Föreningar - Aktuellt

Aktuellt för föreningar och samarbetspartners.

Fackbokcirkel med digital författarträff

2023-03-13


Att ha en bokcirkel kring skönlitteratur är vanligt. På samma sätt kan vi ha en

bokcirkel utifrån en fackbok. Genom åren har det varit specialskrivna studiehandledningar för varje boktitel, men det går också utmärkt att planera de studierna i cirkeln. Här nedan kan du läsa/ladda ner en metodhandledning där du kan läsa om hur en sådan bokcirkel kan läggas upp.

Dialogduk - Återstart

2021-11-16


Nu när föreningar vill återstarta verksamheten efter pandemin kan det kanske behövas lite hjälp att ställa de rätta frågorna. Vi har skapat en enkel dialogduk för att komma igång.


Hör med din kontakt på SV Östergötland för att få tillgång till dialogduken.

Starta en bokcirkel

2021-10-05


Gillar du att läsa eller lyssna på böcker? Skulle du tycka att det var kul att kunna prata med andra om de böcker du läst eller lyssnat på?


Då kan du starta en bokcirkel tillsammans med dina vänner eller i en förening du tillhör eller tillsammans med nya vänner som du ännu inte känner!


Om det är en bokcirkel för nya vänner hjälper vi till att hitta dem. Om ni vill träffas i våra lokaler eller digitalt så ordnar vi det. Vi har också en handledning där du bland annat kan hitta tips på upplägg, samtalsförslag, välja böcker och frågeställningar.


Utdrag ur handledningen:


"Det goda samtalet Slutet på boken är bara början. Kanske finns det lika många tolkningar av en bok som det finns läsare. Det är läsaren som fyller i det som står mellan raderna..."


"Skapa stämning Platsen ni träffas på och dess omgivning kan ha stor betydelse för totalupplevelsen. Samtidigt ska bokcirkeln inte vara betungande..."


"Välja böcker Oavsett vilken bok ni väljer att läsa så kommer den ge upphov till olika sorters diskussioner. Det kan vara bra att turas om att välja böcker. Det skapar större delaktighet hos deltagarna och det ökar chansen att ni kommer att läsa böcker ni annars inte skulle läsa... "


"Frågebatteri Vad bär du med dig efter att du läst boken? Vilket intryck gjorde boken på dig och hur påverkade det dig?

Varifrån tror ni att författaren hämtar inspiration och referenser? Vilka associationer väcker boken hos dig?Vilken eller vilka karaktärer i boken fascinerar dig? Vilka skulle du vilja bjuda på middag? Vad skulle ni prata om? Vad skulle du vilja fråga dem?...


Välj ut 5-6 frågeställningar per träff. Det kan vara bra att deltagarna vet vilka frågor som ska samtalas vid nästa tillfälle så att ni kan tänka på dem under läsningen och inför träffen."


Är du intresserad? Kontakta oss på SV Östergötland.

Matens påverkan på klimatet

2021-09-23


Syftet med denna cirkel är att sätta fokus på matens påverkan på klimatet – vad just ditt matval betyder för klimat, natur och miljö.


Men hur mycket kan du egentligen påverka?


I cirkeln reflekterar,diskuterar och testar vi bland annat om hur vår egen matkasse ser ut. Hur vår egen klimatpåverkan ser ut och vad vi kan göra för att sänka klimatavtrycket i vår matkasse?


Cirkeln bygger främst på kokboken Eat Good. Boken har skapats av professor Johan Rockström, som står för det vetenskap-liga underlaget. Johan Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet. Kocken Malin Landqvist, står för recepten och doktoranden Victoria Bignet har skrivit tex-terna.


I boken finns en lång rad recept ”som förändrar världen”.


Maten vi äter påverkar miljön mer än du kanske vet. Hela en fjärdedel av hushållens påverkan på klimatet kommer från maten.  Om vi ändrar på hur vi äter skulle vi kunna halvera utsläppen av växthusgaser. Samtidigt som vi skulle äta nyttigt och spara pengar.   Livsmedelsverket

Demokrati-en liten bok om en stor sak

2021-09-14


Demokrati - En liten bok om en stor sak som professor Sofia Näsström har skrivit. Boken vänder sig till alla som är engagerade i politik, näringsliv eller föreningsliv och vill ha ett fördjupat perspektiv på demokrati och samhällsutveckling.


Boken består av 10 korta kapitel och passar bra både att läsas enskilt eller som högläsning. Varje kapitel kan vara grund för diskussion i samband med styrelsemöte eller medlemsträffar och den lämpar sig ypperligt som underlag för en studiecirkel.


Boken kan beställas på nätet, tex viabokus.seelleradlibris.com Den finns också inläst som ljudbok hos storytel.com om ni föredrar att lyssna på texten.


Till boken finns en studieplan


Denna studieplan föreslår tre träffar som kan genomföras som traditionella fysiska träffar eller digitalt via valfri digital mötesplattform. Målgrupp är föreningsaktiva och engagerade som vill fördjupa sin förståelse för demokrati och hitta verktyg att förvalta och utveckla den demokratiska formen.


Hör av dig till SV Östergötland om du är intresserad av att starta upp en samtalscirkel kring

Motivera ideella, möt Aron Schoug

2021-06-10


Föreläsning: Att motivera ideella (ca 1 tim) Hur kan organisationer förstå och kanalisera ideellt engagemang? Det var en av frågorna vid detta möte arrangerat av Studieförbundet Vuxenskolan. Med: Aron Schoug, författare och doktorand i pedagogik, med flera.