2023-06-11

En sommar i Västra Götaland

Våra bästa tips för en härlig sommar på västkusten!

Hönö Klåva, Öckerö

”Besök gärna Hönö Klåva, där jag även bodde under trettio års tid. En salt skärgårdspärla med friska vindar och salta bad. När du är där ska du också passa på att gå in i Fiskemuseet. Där berättas historia som berör alla i Göteborgs skärgård, men även alla andra. Vi människor har mer gemensamt än sånt som skiljer oss åt.”

Tips från Annika Westh, regionordförande


Alaskaträdgården, Strömstad

"Alaska utanför Strömstad besöker du med båt från Strömstad. En unik stenträdgård skapad av den hemvändande guldgräverskan Hilma Svedal. SV Väst är inblandad i ett projekt för att ytterligare lyfta besöksmålet. SV VG/Trädgårdsresan är/har varit också delaktig."

Tips från Hans-Inge Sältenberg, förste vice ordförande i regionstyrelsen


Gotaleden & Dahlbogården, Alingsås

"Mitt bästa utflyktstips i sommar är att gå en sväng på någon av de vackra vandringslederna i Sjuhärad och passa på att fika på ett mysigt ställe. Gå den sprillans nya förlängningen av Gotaleden från mysiga Dahlbogården i Hol till Vårgårda."

Tips från Linda Arontzon, andre vice ordförande i regionstyrelsen

Gotaleden - 11 goda stopp du inte får missa längs Gotaleden (vastsverige.com)

Dahlbogården – event & konferens (dahlbogarden.se)


Vänga Mosse & Vänga Kvarncafé, Borås

"Ta en tur på Vänga mosse med en paus hos Oskar och Malin på Vänga kvarncafé och surdegsbageri. Perfekt kombo att röra på sig lite och sedan njuta av något gott som tillagats med kärlek."

Tips från Linda Arontzon, andre vice ordförande i regionstyrelsen

Vänga mosse vandringsled | Västsverige (vastsverige.com)

Vänga Kvarn | Surdegsbageri & Café (vangakvarn.se)


Läckö Slott, Lidköping

”Läckö är ett måste. Naturum, utställningar och vackert slott vid Vänern.”

Tips från Ing-Marie Larsson, ledamot i regionstyrelse

Läckö Slott & naturum - Välkommen till Läckö Slott! (lackoslott.se)

Lilla Slottsträdgården Läckö Slott Lidköping | Trädgårdsresan (tradgardsresan.se)


Kinnekulle, Götene

”Mitt tips är Kinnekulle. Egentligen var som helst på det "blommande berget", men kalkstensbrottet är extra häftigt. När man ändå är på Kinnekulle rekommenderar jag att passa på och äta på Olof Månsgårdens Skafferi som ligger i Kestad, på Kinnekulle.”

Tips från Ingrid Pettersson, ledamot i regionstyrelsen

Kinnekulle - det blommande berget (vastsverige.com)

https://olofmansgarden.se/


Gothia Cup och Partille Cup

”Mitt bästa tips inför sommar och semester i Västra Götaland är att uppleva Gothia Cup och Partille Cup, två av världens största turneringar i fotboll respektive handboll. Ungdomar från hela världen kommer till Göteborg och förenas genom idrott.”

Tips från Karin Östring Bergman, ledamot i regionstyrelsen

Världens största fotbollscup - Gothia Cup

World of Handball - Partille Cup


Viskan, Borås

”Mitt tips är att gärna ta en promenad längs Viskan i centrala Borås – här finns många parker, många statyer och installationer och fontäner och annat. Man upptäcker alltid något nytt. Skön avkoppling både för kropp och själ mitt i Borås.”

Tips från Stefan Landberg, avdelningschef Sjuhärad


Nääs Slott

”Kom till vackra Nääs Slott i sommar! Gå en kurs i slöjd, hantverk och byggnadsvård tex Trädgårdar under 100 år, Färgsättning för husägare eller Putsa och Mura med kalkbruk.”

Tips från Johan Eklund, verksamhetschef Göteborgsregionen sydost

Hem - Nääs Slott och Slöjdseminarium (naas.se)

Trädgårdar under 100 år - kurs i trädgårdshistoria - SV Göteborgsregionen Sydost

Putsa och mura med kalkbruk - SV Göteborgsregionen Sydost

Färgsättning för husägaren - SV Göteborgsregionen Sydost


Vättlefjälls naturreservat, Göteborg/Ale

”Kör en tur upp till Vättlefjäll naturområde! Som uppvuxen i inlandet gillar jag barrskog väldigt mycket. Jag har ofta skrattat åt det något konstiga men populära begreppet ”skogsbada”. Men det handlar om att gå runt i skogen och verkligen insupa det gröna och det stilla! Rekommenderas starkt.”

Tips från Annika Westh, regionordförande


Museiresan

Bygga, putsa, mata, städa, vakta, värma, samla, fixa. Arbetsbiet stretar på. Städbi, putsbi, byggbi, vaktbi – varje bi har en uppgift och den är viktig för att bisamhället ska överleva.

Biet visar oss hur viktigt arbete är. Arbete ger oss mat och hus, kunskap och gemenskap. Arbete får vårt samhälle att överleva. Arbete är liv.

På muséerna i Museiresan hittar du arbeten och yrken från förr men också några som fortfarande finns kvar. Alla museer har olika aktiviteter och uppdrag att lösa. Fråga efter Museiresans pass på det första museet du besöker. I passet samlar du stämplar efter utförda aktiviteter. Efter tre stämplar får du en present.

https://www.museiresan.se/


Trädgårdsresan

Vårt sista tips är att kika in de många trädgårdar som ingår i vårt projekt Trädgårdsresan. Det finns också fantastiska förslag på roadtrips!

Hem | Trädgårdsresan (tradgardsresan.se)