2024-03-12

Intervju med regionchef Klaes Ekmark

Klaes Ekmark började hos oss som regionchef i augusti och har nu fått bekanta sig med verksamheten ett par månader. Här kan ni läsa lite mer om honom och hur han ser på folkbildningen.

Hej Klaes! Nu har du varit regionchef ett par månader, hur känns det?

Det känns jätteroligt att vara en del av Regionförbundet och de betydelsefulla människor, organisationer och verksamheter vi samarbetar med. Jag har kommit in i en tid av stora förändringar för folkbildningen vilket både är spännande och en utmaning. Regionförbundet har både erfaren och kompetent personal vilket är en fördel både för mig och våra samarbetspartners. Jag ser att vi har stora möjligheter att fortsätta utveckla samarbeten med föreningar och SV avdelningar i Västra Götaland. Jag ser fram emot fortsatt många konstruktiva möten och samtal.


Vad gjorde du innan du landade hos oss?

Jag var VD för ett omställnings -och rekryteringsföretag och arbetade i ett nationellt projekt på Folkuniversitetet. Särskilt fokus har varit på omställningsprocesser samt arbetsmarknads- och utbildningspolitiska frågor under lång tid. Jag har även haft styrelseuppdrag för rekryterings- och bemanningsbranschens arbetsgivarorganisation samt för en internationell partnerorganisation för företag som arbetar med outplacement och ledarskapsutveckling.


Är du uppvuxen i föreningslivet?

Jag är uppvuxen som aktiv med idrottsföreningar och har nu tre aktiva barn som är med i idrottsföreningar samt musik- och teaterverksamhet.


Hur ser du på förändringarna av statsbidragssystemet för regionens del?

Regionförbundet påverkas eftersom våra viktiga samarbetspartners – SV lokalavdelningar och föreningarna påverkas av minskade statsbidrag och ändrade regler. Kommunikationen mellan regionförbundet och avdelningarna är därför viktig, inte minst gällande våra gemensamma organisationer.

Vi dock är glada att Västra Götalands Regionen fortsätter med samma nivå av finansiering.


Varför tycker du att folkbildning är viktigt i dagens samhälle?

Jag tycker att folkbildning är viktig i alla samhällsklimat. Med kunskap och bildning stärks både individer och samhälle och det demokratiska fundamentet blir starkare. Folkbildningen kan arbeta för att utveckla demokrati och delaktighet i samhället med samma oberoende som en fri press kan granska maktstrukturer. Med folkbildningens fria roll kan vi arbeta tillsammans med de offentliga strukturerna men också fylla igen strukturglapp där människor hamnar emellan. SV har där en viktig uppgift genom sina profilområden funktionsrätt, integration, landsbygd och kultur. Tyvärr ser vi tendenser till att begränsa både folkbildningens och den fria pressens oberoende. Det gör vår roll än viktigare.


Har du ett bra boktips att ge oss?

Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marques. Magisk realism i sin bästa form.


Slutligen, vilket är ditt smultronställe i Västra Götaland?

Senaste åren har det varit Källö Knippla i Göteborgs norra skärgård. Men eftersom jag gärna seglar finns det många smultronställen längs kusten.