2024-06-18

Intervju med regionordförande Fredrik Christensson

Lär känna vår nya regionordförande lite bättre!

Hej Fredrik! Du är ny ordförande för regionförbundet i Västra Götaland. Vi börjar som alltid med den klassiska sportfrågan - hur känns det?

Jag är tacksam för förtroendet från stämman, och det känns angeläget och viktigt att få möjlighet att bidra till Studieförbundet Vuxenskolans arbete framåt.


Vad är din koppling till Studieförbundet Vuxenskolan? Hur började ditt engagemang?

Jag har haft mycket kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan genom mina tidigare roller inom Centerpartiet och det började redan i ungdomsförbundet. Därutöver stärktes mitt engagemang för folkbildningen i stort under min tid i riksdagen. Inte minst flyktingkrisen år 2015 visades vilken otrolig kraft som finns inom folkbildningen och civilsamhället.


Har du gått en riktigt rolig studiecirkel någon gång?

Det har blivit flera roliga och givande studiecirklar genom åren. Den senaste studiecirkeln för mig var för att ta jägarexamen, vilket var både lärorikt och utvecklande.


Vad gör du när du inte engagerar dig i SV?

Jag arbetar som samverkansstrateg på Högskolan Väst. På min fritid är jag engagerad i föreningslivet, fixar med mitt hus och försöker hålla igång genom att spela fotboll, padel och annan träning.


Vilka kommer vara dina främst fokusområden som regionordförande?

Mitt mål är att vi ska stärka och utveckla samverkan mellan regionförbundet och avdelningarna samt att vi arbetar strategiskt för att utveckla Studieförbundet Vuxenskolan tillsammans. Studieförbundet Vuxenskolan har en avgörande roll för att bygga ett demokratiskt samhälle genom att främja bildning, delaktighet och kulturliv i hela landet.


Vad tror du kommer vara mest utmanande för vår organisation under detta verksamhetsår?

Regeringens nedprioritering av folkbildning är utmanande för hela organisationen eftersom avdelningar och föreningar påverkas. Det är en utmaning vi behöver ta oss an tillsammans för att fortsatt kunna utveckla organisationen och verksamheten under de nya förutsättningarna.


Till sist, det är snart sommar och semester - vad är ditt bästa tips att göra i Västra Götaland i sommar?

Som född och uppväxt i Lysekils kommun vill jag så klart rekommendera ett besök. En vandring längs nya strandpromenaden i Lysekil med ett stopp i norra hamnen för en middag på NH5 eller Publik kan varmt rekommenderas. Jag brukar själv även se till att göra någon utflykt till Skaftö, Fjällbacka och Dalsland under sommaren. Västra Götaland har väldigt många pärlor!