Forumteater är en interaktiv teaterform som utvecklades av den brasilianske teaterregissören och aktivisten Augusto Boal på 1960-talet. Den uppstod under en tid av politisk turbulens i Brasilien, där Boal såg behovet av att använda teater som ett verktyg för social förändring. Han inspirerades av Paulo Freires pedagogiska teorier, som betonade vikten av dialog och kritiskt tänkande. Metoden involverar publiken aktivt genom att låta dem delta i och förändra handlingen på scenen, vilket skapar en dynamisk och engagerande dialog kring viktiga samhällsfrågor. Forumteater har spridit sig globalt och används idag i olika sammanhang, från utbildning till samhällsarbete. 


Katrin Byreus anpassade metoden till svenska förhållanden, vilket ledde till skapandet av forumspel. Dessa tar vara på potentialen i forumteater att skapa dialog och engagemang bland deltagarna och introducerade metoden inom pedagogiken. Forumspel behåller de grundläggande principerna från forumteater, men har anpassats för att användas i grupper utan teaterbakgrund eller ens intresse för teater! 


Projektet Din Röst – Din Kraft arbetar på olika sätt: Alla erbjuder möjlighet att utforska aktuella teman som isolering, utanförskap, HBTQ-frågor, konflikthantering, kommunikation (eller avsaknad av bra kommunikation) men även framtidstro och andra frågor. 


Forumspel Workshop för etablerade grupper 


Vi skapar en lekfull, trygg och kreativ miljö där deltagarna får uttrycka sig fritt. 


Genom lätta drama- och värderingsövningar låter vi ungdomarna berätta vilka deras bekymmer är, hur de påverkar deras liv och på vilket sätt de hanterar problemen, utmaningar eller situationer.  


Situationer de har blivit utsatta för eller är rädda att utsättas för blir "synliga" genom gestaltning. 


Åskådare blir inbjudna att föreslå lösningar, byta plats för visa roller och utforska hur små eller stora förändringar påverkar händelseförloppet.  


De interaktiva samtalen och agerandet gör att deltagarna kan påverka handlingen och reflektera över möjligheterna. Vad kan man göra? Vad händer om jag gör på det viset? De får insikt om att t.ex. om vi inte väljer, låter vi andra välja åt oss. Att konfrontera dessa situationer i en fiktiv och trygg atmosfär ger dem verktyg som de sedan kan applicera i det "riktiga livet". 


Forumteater 


Vi visar en teaterpjäs som slutar i elände. Vi förbereder olika teman som kan vara aktuella för publiken. Berättelser gestaltas av skådespelarna på scen med ett olyckligt slut. Vi engagerar sedan publiken för att förändra händelseförloppet.  

Pjäsen spelas en gång till och publiken kan säga "stopp" och föreslå olika alternativ (med vissa regler) som kan eventuellt ändra förloppet.  

Skådespelarna provar de olika förslagen.  

Teatereventet avslutas med ett interaktivt samtal med publiken och med reflektioner kring de berörda teman.