“Vägen, valet och kärleken - Historien som måste överleva”

Projektet har som syfte att öka medvetenheten om förintelsen, skapa kunskap och eftertanke och att därigenom få en känsla av att det är vårt personliga ansvar att göra något här och nu. Vår förhoppning är att vara en del i att minska intolerans och skapa förståelse hos våra deltagare. Att skapa en känsla av att “jag kan bidra”, att skapa hopp, mod och en vilja att göra en skillnad när man ser orättvisor. 

 

De arrangemang som ingår i projektet kommer att ha följande upplägg: Vi bjuder in till en kväll med filmvisning, information och dialog. Filmen är skapad av Ingrid Ohlsson som under flera år har lärt känna Emerich Roth och Tove Udsholt. De har två olika erfarenheter från andra världskriget. Emerich som är överlevare från Auschwitz och Tove som flydde och fick gömma sig hos en familj för att undvika förföljelse. Vi får också följa en grupp konfirmanders resa till Auschwitz och ta del av några av deras reflektioner och tankar. 

 

I samband med filmvisningen kommer vi att ha information i form av en liten utställning. Alla deltagare kommer att få ett litet häfte “livskunskap” där deltagarna kan skriva ner sina reflektioner. Efter filmen bjuds publiken in för en dialog med Ingrid där man får chans att reflektera och fråga mer om filmen. 

VI planerar för tre arrangemang runt om i Sparbanken Skånes Ägarstiftelse 1826 område (Sibbhult, Hässleholm, Osby). 


Beviljat bidrag från Sparbanken Skånes Ägarstiftelse 1826 område (Sibbhult, Hässleholm, Osby) & Sparbanken Skåne Ägarstiftelse Färs och Frostas område (Ystad, Sjöbo, Hörby). 

Historien som måste överleva

Gittel - Jag kan, jag vill, jag ska

I detta projekt vill vi med föreläsningen som mötesplats, skapa ett intressant och givande möte med erfarenheter från liv som påverkats av psykisk ohälsa. Med utgångspunkt från föreläsningen och föreläsarens berättelse, vill vi skapa ett varmt och inspirerande samtal på scenen efter föreläsningen. Samtalet kommer att ledas av en erfaren samtalsledare med egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Under arrangemangen kommer vi också att informera om våra andra insatser för ökad kännedom samt bättre kunskap om olika dimensioner av psykisk hälsa. 


Hon ställde sig framför tåget för att göra slut på livet. Men överlevde. I de här föreläsningarna hör vi Svedalabon Gittel Ullebo berätta sin gripande historia med psykisk ohälsa och hur allt vände. 

Den 5 september 2021 ställde sig Gittel Ullebo på tågrälsen efter flera år av depression och självmordstankar. Nio dagar senare vaknade hon på sjukhuset, utan högerarm och högerfot. Livet hade inte tagit slut – det har blivit något annat och idag är Gittel tacksam över att hon lever. 

Vi genomfört fem arrangemang i Skåne under våren på följande ställen: Hörby, Ystad, Svalöv, Sjöbo och Simrishamn  

 

Arrangeras med stöd av Sparbanken Skåne Ägarstiftelse Färs och Frosta

Kvinna med protesben sitter i rullstol på en uteplats omgiven av växter och trämöbler.