2021-06-01

DansVariations projektledare Cecilia får årets folkbildningsstipendium

I förra veckan beslöt Kulturnämnden i Stockholms stad om vilka 2021 års folkbildningsstipendiater skulle bli och Cecilia Tzaou, projektledare för det uppskattade projektet DansVariation blir en av dem. ”Jag känner mig hedrad, glad och stolt!” Säger Cecilia om utmärkelsen.

Grattis till utmärkelsen årets folkbildningsstipendiat! Sportfråga, men hur känns det?

Tack, jag känner mig riktigt hedrad. Och glad och stolt förstås också. Det är fantastiskt att bli sedd och uppskattad för sitt engagemang och hårda arbete. 


Du fick utmärkelsen på grund av att du lett projektet DansVariation och utvecklat ett framgångsrikt arbetssätt inom inkluderande dans och ledarskapsutbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Kan du berätta lite om projektet?

DansVariation är ett Arvsfondsprojekt som Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm har drivit i tre år nu. Vi har under dessa år erbjudit dansaktiviteter för personer med funktionsvariation samt utbildat personer ur målgruppen till att själva bli dansledare. Vår vision är ett jämlikt samhälle där alla har möjlighet att utvecklas inom det man brinner för och bli ledare och förebilder för andra. Konsten och hela samhället berikas av en större mångfald. 


Vad har varit den största utmaningen med projektet? 

Den största utmaningen har varit det sista året med pandemin. Att hitta sätt att hålla projektet igång och att möta deltagarna på bästa möjliga sätt. Vi har haft utomhusaktiviteter och utbildningar, digitala lektioner och livesändningar. Att våra dansledare skulle behöva leda framför en kamera och inte i ett fysiskt rum med andra deltagare var inte grundtanken med projektet. 


Vad har varit det roligaste med projektet?

Det roligaste med projektet har varit mötet med alla våra fantastiska deltagare, inte minst våra stjärnor till dansledare. Att se dem utvecklas som ledare och uttrycka sin konstnärliga förmåga är riktigt roligt! 

Det finns sådan kraft i dans, att sprida glädje och bidra till gemenskap, även när man bara ses genom en skärm. Sedan har det varit jätteroligt att jobba ihop med min kollega Viktoria Siwek, vars fantastiska insats vi inte hade klarat oss utan. 


Vad är folkbildning för dig?

Folkbildning för mig är en av grundpelarna i en demokrati. Att vi människor oavsett ålder och bakgrund har rätt och möjlighet att fortsätta utbilda oss livet ut, att lära oss av varandra, att få utrymme att diskutera och att få nya kunskaper och insikter. Det är vad som gör ett människoliv rikt och ett samhälle rikt!


Motiveringen lyder:

Cecilia har som ledare för projektet Dansvariation utvecklat ett framgångsrikt arbetssätt inom inkluderande dans och ledarskapsutbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Genom en snabb omställning till digital verksamhet under pandemin skapades nya möjligheter för målgruppen att fortsätta dansa och även leda dans digitalt. Cecilias starka engagemang och bemötande har bidragit till att Dansvariations deltagare och ledare har utvecklat en ökad självständighet och breddat sin digitala kompetens.


Stipendiebeloppet är på 10 000 kronor.


Vad är DansVariation?

DansVariation är inkluderande dans. Det är dans för alla. DansVariation har under 2019 till 2021 utbildat personer med intellektuell funktionsvariation att bli dansledare. DansVariation har varit finansierat av Allmänna Arvsfonden och drivs av Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm i samarbete med Teater Slava.

Hemsida: www.dansvariation.se


Foto: vänster: Martin Nauclér, höger: Laura Lapinska