Lättläst version saknas
Tillbaka

Feminism Inshallah

Filmvisning, panelsamtal och kvinnors rättigheter. En spännande kväll med folkbildande berättande där åsikter fick brytas och nya insikter ta form.

Omkring hundra personer samlades på GT30, Grev Turegatan 30, för en visning av dokumentärfilmen ”Feminism Inshallah! Historien om arabisk feminism”. Därefter följde ett samtal mellan en panel som bestod av Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor, Maria Elmezoak, ordförande Marockanska kvinnoförbundet, Reza Bagher, filmregissör och Rosanna Dinamarca, riksdagsledamot (V). Samtalet leddes av Paula Ternström och Pär Hommerberg, initiativtagare till arrangemanget som anordnades i samarbete med Liberalerna.

Samtalet kom att kretsa en hel del kring varje kvinnas rätt till sin kropp, vad hon vill ha på sig och vad hon inte vill ha på sig. Rosanna Dinamarca ville flytta fokus till de mer strukturella frågorna om hur kampen för jämställdhet och kvinnors frigörelse ser ut i Sverige idag. Reza Baghers påstående att det i princip inte var möjligt att vara feminist och troende muslim väckte starka motreaktioner i publiken. Men det ledde också till ett samtal om vikten att av kvinnor måste få göra egna tolkningar av vad deras religion står för. Gulan Avci resonerade kring religionens plats och roll i vårt sekulära demokratiska samhälle. Hon pekade på utmaningarna i att många människor lever utifrån klansamhällets ”lagar”, regler och normer. Maria Elmezoak berättade om erfarenheter att som muslimsk kvinna leva och röra sig i olika samhällsmiljöer.

Seminariet visade på vikten av att vi kan få samtala om dessa svåra och komplexa frågor. Från publiken uttrycktes uppskattning över att detta vara ett tillfälle då man faktiskt fick föra fram sin åsikt.

Bildtext: Paula Ternström, moderator, och delar av paneln.