2022-08-29

Språk för jobb

I april startade ett nytt uppdrag inom SV Stockholm som heter Språk för jobb som ska stärka flyktingar från Ukraina till självinkludering och möjligheter till arbete. Språkprogrammet är kostnadsfritt och med inriktning på servicebranschen.

Programmet syftar till att lära sig det grundläggande svenska språket, samt organisationskulturen i servicebranschen, vilket kommer att ge deltagarna möjlighet att förbättra sina kunskaper i svenska, lära sig mer om arbetsmiljö, kommunikation, utöka professionellt ordförråd, stärka sina positioner inom arbetsmarknaden och även träffa företagsrepresentanter. 


– I mer än tre månader har vi arbetat med att skapa ett unikt format av utbildningsmaterial, kommunikation med företag och rekrytera ett team av cirkelledare, berättar Aleksandra Kharatian ansvarig projektutvecklare.


Kursen har skapats i samarbete med företag som Scandic, Jordgubbsprinsen och Maries Puts & Städ. Under sommaren har redan sju onlinegrupper startat med över 100 deltagare. Planerna framöver är att låta deltagarna som precis påbörjat sina studier få träffa potentiella arbetsgivare och rekryteringsbyråer samt gå en workshop i hur man skriver ett CV. 

Flera av deltagarna har redan uttryckt sin tacksamhet över den fantastiska chansen de fått att lära sig yrkessvenska och komma närmare den svenska arbetsmarknaden. 


– Vi ser fram emot att i höst lansera ytterligare en omgång med nya grupper av deltagare, säger Aleksandra.