2017-09-13
Blomsterkungen besökte Hasselparkens äldreboende
Hasselparkens äldreboende i Uppsala bjuder in de boende till studiecirklar. Senast var temat Carl von Linné och Hans Odöö, förklädd till Blomsterkungen, förgyllde de äldres eftermiddag.
Hasselparkens äldreboende i Uppsala bjuder in de boende till studiecirklar. Senast var temat Carl von Linné och Hans Odöö, förklädd till Blomsterkungen, förgyllde de äldres eftermiddag.
- Det var lyckat. Stämningen var jättefin. Det var många demenssjuka närvarande och ändå var det ett lugn. De kan annars vara oroliga och vandra… berättar Snezana Vujicic Siliva, syster på Hasselparken och initiativtagare till studiecirkeln.
Sedan i våras har Snezana ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Uppsala. Hon tog tidigt upp med dem intresset över en studiecirkel på temat Carl von Linné.
- Han är så aktuell och närvarande i Uppsala. Ganska snart kontaktade de mig och berättade att Hans Odöö tackat ja till att besöka Hasselparken! berättar Snezana.
Blomsterkungen på Hasselparken
Hans Odöö är en välkänd person, både i Sverige och utomlands. Inte mindre än 3000 gånger har han framfört sin enmansshow utklädd till Blomsterkungen, Carl von Linné. I publiken har han haft inte mindre än det svenska kungaparet och presidenter. Han har även medverkat i svensk tv liksom i ett 80-tal utländska tv-kanaler just som Blomsterkungen. Genom Snezanas samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan framförde han alltså i början av september sin show för de äldre på Hasselparken. Snezana planerade studiecirkeln in i minsta detalj. Till och med den tillhörande tårtan som deltagarna fick festa på var klädd med blomster. Hans Odöös föreställning gav många positiva reaktioner, från de 40-talet som bevittnade uppträdandet. Med fanns både boende och anhöriga.
- Han var duktig på att kommunicera. Han gick runt och hade dialog med de boende och de svarade. De satt som fängslade och lyssnade. Jag var fascinerad över hur lugnt det var fast han höll på i en timme. Efteråt kom många fram och tackade så mycket, berättar Snezana.
Text/bild: Susanna Engström/Aleris