2023-10-18

Cirkelledarporträtt Josefin Edling

Vi fick en pratstund med Josefin Edling som håller stickkurser hos oss på Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län.

Vi fick en pratstund med Josefin Edling som håller stickkurser hos oss på Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län.


Berätta lite om din bakgrund

- Jag lärde mig sticka och virka som barn. Det blev kläder till penntrollen och gosedjuren. Jag hade inga beskrivningar, utan uppfann egna modeller. Det var ett intuitivt lärande som fortfarande sitter i händerna och ryggmärgen. På senare år har jag utbildat mig inom stickningen, både på Handarbetets vänner och Västerbergs folkhögskola. Jag är så glad att jag har stickningen, den ger mig utlopp för min kreativitet och den hjälper mig att slappna av och återhämta mig efter en hektisk dag. 


Hur kommer det sig att du blev kursledare? 

- Jag frågade flera studieförbund eftersom jag ville utveckla mig som kursledare inom stickning. Efter att jag varit deltagare på många kurser, kändes det som en naturlig väg framåt att själv vara ledare. Att förmedla ett handlag, det är spännande. Att vara ett stöd i processen från att deltagaren sitter med ett trassel av garn och två spretande stickor i händerna, till att de stickar aviga och räta maskor som sen blir något färdigt. Det är både kul och väldigt lärorikt även för kursledaren. 


Berätta lite om kursen/kurserna du håller

- Mina kurser handlar om stickning. Det är framförallt nybörjarkurser men jag är sugen på att göra fler temakurser, som tillexempel fokus på färgval i stickning, eller små mönsterrapporter på stora plagg. Eller sånt som deltagarna efterfrågar. 


Vad är det bästa med att jobba inom folkbildningen?

- Att jobba inom folkbildningen är givande. Det är en plats där människor kan utveckla alla sina sidor. Vi lever i en tid där allt ska vara så effektivt och förutsägbart. Inom folkbildningen finns det plats för allt det andra vi behöver i livet; kreativiteten och nyfikenheten till exempel. Folkbildning sker bäst i grupp, tillsammans med andra. Jag tycker det är magiskt att se vad en kan åstadkomma i en grupp, genom samtal och erfarenhetsutbyte. 


Foto: Josefin Edling