2024-03-18

Elisabeth Söderström - kursledare i keramik

Vi fick en pratstund med Elisabeth Söderström som är ny kursledare i keramik i Uppsala och tog chansen att ställa några frågor till henne.

Berätta lite om din bakgrund

Jag är grundskolelärare med mera i botten, men kärleken till keramiken och kreativiteten har alltid varit med mig genom hela livet. De senaste sju åren har det varit lera, eget skapande och keramikkurser till 100% för min del.


Jag har under två terminer gått metodkurs och fördjupningskurs i bildterapi på Sigtuna folkhögskola. Jag är mycket intresserad av både min egen och andra människors möjligheter till personlig utveckling. Och det passar ju bra i min roll som kursledare.


Hur kommer det sig att du blev kursledare? 

Det känns fint att få dela med mig av mina kunskaper och försöka inspirera andra människor. Jag vill att mina deltagare får lära känna leran, hur den fungerar och allt fantastiskt man kan göra med den. 


Berätta lite om kursen/kurserna du håller

Jag håller workshops, helgkurser samt en kvällskurs hos Studieförbundet Vuxenskolan. Nu under vårterminen handlar det om att skapa sin egen personliga tekanna, om dekortekniker och om att skulptera människor.


I min keramikverkstad, där flera av mina kurser hålls, vill jag att kursdeltagarna ska trivas och hitta sitt flow. De ska lära sig mer och utvecklas för att kunna förverkliga sina visioner om att skapa fina och unika alster.


Vad är det bästa med att jobba inom folkbildningen?

Det är underbart att se hur alla i gruppen växer i sin förmåga att gå från vision till färdiga alster samtidigt som vänskap, idéer och gemenskap i utvecklas. Nu har jag erfarenhet av folkbildning både på folkhögskola och hos studieförbund och jag tycker verkligen om folkbildningspedagogiken.