Med deltagardriven metodutveckling under två växtsäsonger har odling av ettåriga jordbruksgrödor studerats tillsammans med träjordbruk. Fältstudier har genomförts i alléodlingar på tre olika gårdar och sedan analyserat vilka faktorer på fält- och gårdsnivå som begränsar produktionen och kvaliteten på livsmedelsgrödor, äpple, nötter och spannmål, i alléodling.
Vad är skogsjordbruk?
Skogsjordbruk, eller agroforestry, är ett samlingsbegrepp för jordbruk som kombinerar träd med odling av grödor eller bete. Det finns många fördelar att kombinera träd tillsammans med odlingsplantor. Träden skyddar plantorna mot vind och sol, rötterna hjälper till att samla vatten i jorden och löven ger näring till jorden på hösten.
Syftet med projektet har varit att under svenska förhållanden utveckla agroforestrysystem och att utvärdera deras potential att kombinera hög produktion av livsmedel, vara resurshushållande och generera viktiga ekosystemtjänster som exempelvis kolinbindning och bevarande av biologisk mångfald. Ambitionen har varit att ta fram kunskap för att förbättra lantbruksföretagens ekonomi genom produktion av hälsosamma livsmedel och samtidigt minimera miljö- och klimatpåverkan.