2024-02-10

En bisyssla med sting

Har du också funderat på att bli biodlare och uppleva lyckan av att göra något meningsfullt för vår natur? Hos oss kan du komma igång tillsammans med andra och lära dig det som behövs för att kunna skaffa ett eget bisamhälle.​

I våra kurser blandas teori med praktik. Du får göra besök på bigård så att du verkligen får känna på hur biodling fungerar i praktiken. Under kurserna går vi igenom vilka redskap du behöver som biodlare, var du kan ha ditt bisamhälle, hur biåret ser ut och de regler som finns för biodling, allt för att du ska få den kunskap du behöver inför skapandet och utvecklandet av ditt eget bisamhälle.


Varför biodling?

När de vilda bina blir färre måste biodlarna bli fler. Sveriges cirka 10 000 biodlare jobbar för att täcka pollineringsbehovet av fruktträd och andra odlade växter. Ungefär en tredjedel av den mat vi äter är pollinerad av bin. Bin ger alltså inte bara honung utan gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Att vara biodlare är både roligt och lärorikt. Det är lätt att bli fascinerad av de flitiga binas samspel med naturen. 


Biodling är en hobby eller näringsverksamhet som är lönsam både för dig och för naturen. Som biodlare kan du njuta av egen honung och har alltid en trevlig present att ge bort. Lokalt producerad honung är ofta lättsåld på marknader.


Gå på kurs hos SV

Bli biodlare själv och upplev lyckan av att göra något meningsfullt för vår natur. Vi har ledare över hela Värmland som gärna delar med sig av sin kunskap. Vi har kurser både för nybörjare och för de som redan har kommit igång med sin biodling.


Kurser om biodling i Värmland