2024-09-14
Mytiska Värmland – Rollspel som blandar värmländsk historia med mytologi och spänning
Mytiska Värmland är ett projekt som syftar till att lyfta och återberätta värmländsk historia på ett modernt och spännande sätt. Genom rollspel kan gamla historier, myter och platser bevaras och moderniseras för en yngre målgrupp, där deltagarna själva får leva sig in i äventyret och forma historien till deras egen.
Hur började projektet?
Skildra är en förening som skapades 2020 med syftet att berätta om lokalbygders historia på nya sätt. Genom att samla ihop material från olika håll, både berättelser, skrifter, sägner och lokalhistorier, skapade föreningen en förstudie i form av ett rollspel utspelat i Ransäter: ”Mysteriet om den brutna fiolen”. En grupp barn och ungdomar som aldrig testat rollspel tidigare fick rollspela scenariot och resultatet var mycket lovande. Nu breddar och vidareutvecklar SV Värmland projektet tillsammans med Skildra så att fler värmländska ungdomar får ta del av konceptet.
Vad gör vi?
Skildra kom till oss med en fantastisk idé där målsättningen var att få in yngre till lokala platser på landsbygden, och erbjuda fler aktiviteter som engagerar ungdomar genom utökade rollspelsscenarion och historier. För att kunna göra detta så hjälper SV Värmland till på flera olika sätt.
SV Värmland äger projektet Mytiska Värmland och kan därför erbjuda både resurser och ekonomisk hjälp i projektet. Vi har sökt och fått pengar från stiftelsen Idéer för Livet och bidrar även med egna resurser för att driva projektet. Vi hjälper även till att marknadsföra projektet och hitta deltagare till de kommande grupperna.
Vårt syfte på SV Värmland är att skapa en brygga mellan generationer. Projektet är menat att väcka ett intresse hos yngre att se våra hembygdsgårdar som den källa till kunskap och värdefull historia de är. I Värmland finns många hembygdsgårdar i hela länet som bevarat berättelser, sägner och skrifter för framtida generationer och vårt mål är att driva våra yngre till dessa samlingspunkter.
Vad händer nu?
Med utgångspunkt i resultatet från förstudien skapar Skildra fler och utökade scenarios baserat på bokförlaget Fria Ligans befintliga rollspelsmaterial ”Nordiska Väsen”. Man kommer kunna röra sig fritt mellan Karlstad, Kristinehamn, Ekshärad och Sysslebäck där varje ort har ett eget äventyr knutet till sig med olika väsen och problem. Knutpunkten för alla scenarios är Alsters Herrgård som i rollspelet fungerar som deltagarnas högkvarter.
Under hösten kommer 3 grupper med barn i olika åldrar få ta på sig rollen som mysterielösare i 1816-talets Värmland och tillsammans skapa berättelser som grundar sig i den värmländska historian och mytologin. Grupperna kommer träffas ett antal sessioner på olika hembygdsgårdar i Kristinehamn, Ransäter och Arvika. Samuel Nilsson och Marcus Andersson, som tillsammans skrivit de nya mysterierna, har baserat innehållet på skriftliga källor från trakten såsom husförhörslängder, nedtecknade sägner och historiska kartor.