Mumsiga äppelrecept från oss i SV Väst

Här bjuder våra fantastiska medarbetare på sina bästa äppeltips för hungriga magar.

Kickis snabba äppelkaka

Snabb äppelkaka i panik/när du får oväntat besök.

Sätt ugnen på 175°C

(4p) 

Ingredienser:

5 äpplen 

½ pkt pepparkaksmix 

25-50gr smör 

Gör så här: 

Skala, kärna ur, skiva äpplena och lägg i eldfast form. Strö över pepparkaksmixen. Hyvla smöret med osthyvel och täck all pepparkaksmix noga.

Grädda mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 20 minuter. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.


Kicki Stål

Äppelkompott

Ingredienser:

2 st äpple, gärna av syrlig sort

1/2 ekologisk citron, saften (spara zesten i frysen)

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

25 g smör

Gör så här:

Skala och skär äpplena i små bitar. Lägg dem i en kastrull och slå på saften av en halv citron. Citronen håller äppelbitarna ljusa och ger en god syrlig smak. Tillsätt socker, vaniljsocker, kardemumma och smör. Koka upp och låt sedan sjuda ca 5 minuter. Om du inte ska använda äppelkompotten direkt kan du lägga den i väl rengjord glasburk och förvara i kylen. Står sig i flera veckor. Äppelkompott är gott att ha till glass, våfflor, pannkakor, på gröten, som fyllning i kakor och bullar.


Ammii Asplund

Marielles äpplekaka

25-30 minuter, 175°C

Ingredrienser:

100 g smält smör

4 ägg

4 dl socker

4 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

2 msk grädde

4-6 äpple blandas med 3 msk kanel, 2 msk socker

Tosca:

100 g smör

2 msk vetemjöl

1 dl socker

100 g mandelspån eller havregryn

Gör så här:

Skär äpplena i tunna skivor,blanda med kanelsockret. Lägg i en smörad ugnssäker form.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Tillsätt det smälta smöret. Blanda samman de torra ingredienserna väl i en bunke och rör samman i ägg/smörbandningen. 

Lägg smeten över äppleskivorna och ställ in formen i mitten avugnen.

Tosca - gör så här: smält smöret och rör ner socker, vetemjöl och mandelspån. Låt sjuda i några minuter. Klicka ut smeten på äppelkakan när det är ca 10 minuter kvar av gräddningen.

Servera gärna kakan med vaniljsås eller grädde.


Marielle Peterson

Skagenröra med äpple

Röran räcker till 6-8 bakade potatisar

Ingredienser:

1 burk (135-170 g) räkor eller kräftstjärtar, hackade

150 g färskost (typ Philadelphia)

1 1/2 dl crème fraiche

2 st äpple, skalat och finskuret i små kuber

8 champinjoner

1 röd paprika

1 dl ärtor

1 dl majs

100 g tångrom eller stenbitsrom

citronsaft efter tycket och smak

färsk dill

salt

citronpeppar

Gör så här:

Hacka ingredienserna i små bitar och blanda samman. Citronsaft, salt och peppar tillsätts efter smak.


Ammii Asplund

Enkel äppeldessert

1 portion

Ingredienser:

3 msk äppelmos

1 1/2 dl turkisk yoghurt

1/2 dl vaniljkesella eller vaniljkvarg

1 msk äppelkompott

Gör så här:

lägg äppelmos i en skål, varva med yoghyrt och kesella/kvarg. Toppa med äppelkompott.


Therese Johansson Kläth