2023-02-13

Cirkelledarporträtt: Maria Velasquez Pezoa

Varmt välkommen tillbaka till SV Väst! Vi har äran att efter ett par års paus få tillbaka dig som cirkelledare för klädsömnad.

Vad är det för studiecirkel du ska leda i vår?

— Tanken är att det ska vara en cirkel för den som vill lära sig mer om hur man kan sy sina egna kläder till sig själv eller någon annan. Eller om man hellre vill ha fokus på att sy om, lära sig laga och fixa sina kläder så att de håller längre. Man väljer ett projekt som man vill arbeta med under cirkelns gång. Man får också lära sig grunderna i att rita av mönster och allt som hör symaskinen till.

Vad spännande - det känns som att det finns ett intresse för att ta hand om sina kläder för att de ska hålla längre?

— Ja, absolut är det så. Det är intressant att folk har börjat återbruka mer. Det är många som köper på second hand och sedan ändrar och gör om kläderna. Man tänker på miljön eller på ekonomin eller både och. Man vill att kläder ska hålla längre. Det kan också vara så att man vill ha lite mer exklusiva kläder, alltså något som ingen annan har. Man vill ha sin egen stil och sy sina egna modeller.  Vissa vill också sy egna kläder till t.ex. barn eller barnbarn för att utbudet i affären inte är det som man önskar.

Vad brukar deltagare vilja göra som projekt i cirkeln?

— Det varierar väldigt mycket, och det beror på deltagarna. Vissa som inte har sytt alls förut vill lära sig sy barnkläder till exempel yngre föräldrar som vill sy till sina barn. Det kan också vara en mormor eller farmor som vill sy till barnbarn. Någon eller några kanske har valt ett lite större projekt såsom en klänning eller en kappa, där man behöver stöttning på vägen, även om man har sytt lite förut. Oavsett om man är helt nybörjare eller har sytt lite tidigare så får alla välja eller hjälp att välja vad man kan göra under cirkeln. Vidare får man hjälp och råd kring material, mönster, klippning och så vidare. Många har redan en idé och kanske till och med har köpt både tyg och mönster.

Berätta lite mer om dig!

— Jag är skräddare från början, sen har jag utbildat mig till yrkeslärare och till textillärare. Nu arbetar jag som textillärare. Förutom att jag tycker mycket om sömnad och annat kreativt skapande som att virka, sticka och brodera, så gillar jag också att röra på mig på olika sätt genom dans, att jogga och att vandra i naturen – ibland i kombination med svampplockning.


Vad roligt att prata med dig – vi ser framemot att ha dig hos oss i vår!