2021-09-11

Cykelhjälmens dag blev en succé!

− Tack för idag, när kommer ni göra om detta? så lät det när dagen var över.

Syntolkning bild: Kvinna som sätter på cykelhjälm på ett barn.


SV Väst har några år i rad arrangerat Hjälmens dag tillsammans med Västra Vi Unga, Polisen i Uddevalla, NTF Fyrbodal, Samhällsguide Uddevalla och Islamiska Centret en dag där cykelhjälmen stod i fokus.


Barn, ungdomar och vuxna välkomnades till en fotbollsplan på Dalaberg. 2021 fanns det tipspromenad om säkerhet, en cykelhinderbana, polisen visade upp sin polisbil och två polismotorcyklar. Största fokus låg på vikten av att använda hjälm i trafiken, då det skyddar det ömtåligaste vi har.


Många testade glatt på, tittade och lyssnade. Några citat som fastnade var när två unga tjejer kom fram och sa:

− Tack för idag, när kommer ni göra om detta?

− Jag ska bli polis och jobba som er, hejdå!


Det är fantastiskt när vi gör skillnad tillsammans, när vi samverkar från olika håll, såväl från privatpersoner och civilsamhälle som kommun och myndighet, säger Faraah Mohamud med eftertryck. Faraah arbetar som verksamhetsutvecklare för Västra Vi Unga.


Vi hoppas att detta arrangemang kan komma tillbaka och bli en rolig och lärorik tradition.  


Bakgrund

Initiativet bakom Hjälmens dag var behovet av information kring trafiksäkerhet och att folkbilda kring hur viktigt det är att barn använder cykelhjälm. I Sverige har vi lag på att barn under 15 år ska bära hjälm när de cyklar.

Läs mer hos transportstyrelsen här 


SV Väst och Västra Vi Unga vill rikta ett stort tack till alla som deltog, samt våra samverkansparter Polisen Uddevalla, NTF Fyrbodal, Samhällsguide Uddevalla och Islamiska Centret.


− Vi Unga är Studieförbundet Vuxenskolans ungdomsorganisation och hos dem kan barn och ungdomar mellan 6 och 25 år bilda sin egen förening. Detta är grunden i mitt dagliga arbete, ler Faraah.


SV och Vi Ungas vision är att alla ska få utvecklas, känna sig betydelsefulla och ha möjlighet att förverkliga sina idéer.COm NTF

NTF är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik för alla - ung som gammal. Nollvisionen är vår ledstjärna. Ingen skall dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Tillsammans gör vi trafiken säkrare för alla!


NTF FyrBoDal har sin verksamhet i 17 kommuner. Vi kan hjälpa dig med tex råd om bilbarnstolar (vi hyr även ut babyskydd), vi har mopedundervisning i skolan, trafiksäkerhetsutbildningar för företag och kommuner. Går det för fort utanför ditt hus kan du köpa hastighetsmätning av oss. Vi mäter cykelhjälms- och bältesanvändningen. Ett äldreråd finns. Kommuner kan köpa trafikundervisning för skolan. Plus lite fler projekt… Vi jobbar helt enkelt med det mesta inom trafiksäkerhet.


NTF består av ett centralt kansli samt av regionala NTF-förbund. NTF finansieras via Trafikverkets anslag för ideella organisationer, samarbete med kommuner, landsting, Länsstyrelsen samt genom samverkan med kommersiella aktörer inom ramen för partnerskap. I nätverket finns också medlemsorganisationer.

Trafiksäkerhet är folkhälsa!


NTF Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande

Grundat år 1934

Ideell förening, fri och politiskt obunden

Kontakta oss i Fyrbodal:

Tel: 0520-22 40 40

E-post: fyrbodal@ntf.se

Hemsida: fyrbodal.ntf.se