Lättläst version saknas
Tillbaka

Cykelhjälmens dag blev en succé!

Syntolkning bild: Kvinna som sätter på cykelhjälm på ett barn.

I somras anordnade SV Väst tillsammans med Västra Vi Unga, Polisen i Uddevalla, NTF Fyrbodal, Samhällsguide Uddevalla och Islamiska Centret en dag där cykelhjälmen stod i fokus.

Barn, ungdomar och vuxna välkomnades till en fotbollsplan på Dalaberg. Där fanns det tipspromenad om säkerhet,  en cykelhinderbana, polisen visade upp sin polisbil och två polismotorcyklar. Största fokus låg på vikten av att använda hjälm i trafiken, då det skyddar det ömtåligaste vi har.

Många testade glatt på, tittade och lyssnade. Några citat som fastnade var när två unga tjejer kom fram och sa:
Tack för idag, när kommer ni göra om detta?
Jag ska bli polis och jobba som er, hejdå!

Det är fantastiskt när vi gör skillnad tillsammans, när vi samverkar från olika håll, såväl från privatpersoner och civilsamhälle som kommun och myndighet, säger Faraah Mohamud med eftertryck. Faraah arbetar som verksamhetsutvecklare för Västra Vi Unga.

Vi hoppas att detta arrangemang kan komma tillbaka och bli en rolig och lärorik tradition.  

Bakgrund

Initiativet bakom Hjälmens dag var behovet av information kring trafiksäkerhet och att folkbilda kring hur viktigt det är att barn använder cykelhjälm. I Sverige har vi lag på att barn under 15 år ska bära hjälm när de cyklar.
Läs mer hos transportstyrelsen här
 

SV Väst och Västra Vi Unga vill rikta ett stort tack till alla som deltog, samt våra samverkansparter Polisen Uddevalla, NTF Fyrbodal, Samhällsguide Uddevalla och Islamiska Centret.

─ Vi Unga är Studieförbundet Vuxenskolans ungdomsorganisation och hos dem kan barn och ungdomar mellan 6 och 25 år bilda sin egen förening. Detta är grunden i mitt dagliga arbete, ler Faraah.

SV och Vi Ungas vision är att alla ska få utvecklas, känna sig betydelsefulla och ha möjlighet att förverkliga sina idéer.

Syntolkning bildspel
Bild 1 Kvinna sätter på cykelhjälm på ett barn
Bild 2 Låtsastatuering på hand med polisens logotyp
Bild 3 Polis klistrar låtsastaueringar på barnen
Bild 4 Åtta personer  i rad som står på en fotbollsplan
Bild 5 Flicka som cyklar mellan orange konor på fotbollsplan